Wind


Living at the seaside dat zegt iets over de plek waar ik woon en leef : Wind -waterzee -strand en achter de dijken en duinen de wijdse Zeeuwse polders. Met de seizoenen wisselen de kleuren en de stemmingen. De kleuren van de zee, de luchten en het landschap. Het is nooit hetzelfde. De elementen spelen een grote rol in de natuur maar ook in het dagelijks leven. Zoals de wind. Zeeland en de wind zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden .


Aan zee is er namelijk (bijna) altijd wind en en net als in het leven: het kan tegenzitten of meewerken. Je kunt er een duw in je rug van krijgen of er tegenaan moeten gaan. Wind een mooi onderwerp voor mijn seasides blog.

buigen in de wind  vrouw aan zee windvangen


De afbeelding die ik daarbij gekozen heb staat voor mij symbool voor de wind: beweging , kracht, maar ook genieten van de wind. Is het de wind of is het toch de persoon zelf die naar achteren buigt? De zwarte rok mooi opgebold door de wind herinnert mij aan oude foto’s van vrouwen in klederdracht uitkijkend over zee. Leven met de wind aan de seaside.

Wind voelen, ruiken, horen: zoals het gieren en fluiten van de herfst of voorjaarsstorm, het lichte warme zeebriesje in de zomer, de schuimkoppen en golven op zee en het ruisen van de bomen op de dijk. Wind laat je de zilte zee of het gemaaide gras ruiken.

Beweging

Omdat Wind het tegendeel is van alles wat vaststaat.

Piet Meeuwse

Wat betreft mijn liefde voor de wind sluit ik me graag aan bij de Zeeuwse schrijver, essayist Piet Meeuwse (geboren in Goes). Hij houdt van de wind omdat deze gelijk staat aan verandering, beweging en “zeer vormgevoelig en heeft beslist artistiek talent “. Meeuwse schreef in 2008 een leuk en prikkelend boek, WIND , over alles wat met het element wind te maken heeft. Gedichten, gedachten, mythologie en zelfs een tegenwind tango, van 0 tot 12 Beaufort.
Ook het verhaal van de Vliegende Hollander vliegt voorbij in het boek. Het is niet zo zeer het spookschip dat op de zeeën rondzwerft als meer de wind volgens Meeuwse het meest angstaanjagende in dit verhaal.

Jullie hebben de wind

Ja zeker, wind hebben we genoeg in Zeeland een we doen daar ook heel veel mee!!: van heuse Vliegerwedstrijden aan het strand tot spectaculaire windsurfingacts, zeilregatta’s en het kampioenschap Tegenwindfietsen op de stormvloedkering. Windmolens en windorgel. En zelfs een eigen koffiemerk met Windkracht 6 koffie gebrand voor Zeeland.


Aan alle kusten en stranden, de boulevards, keringen en dijken zorgt de wind voor beleving, verandering en actie.

Daar trekt de wind en zeker een Westerstorm kijkers aan: Warm ingepakt gratis genieten van de elementen en natuurattractie.
Tegen betaling kun je in een heuse Windtunnel /Windmachine bij Attractiepark Deltapark Neeltje Jans op de stormvloedkering testen of je stevig genoeg op je benen staat om de wind te trotseren.

Energieleverancier Delta promoot de Zeeuwse wind als aanjager voor wasmachines, koffiezetapparaten en je föhn. En aan de Zeeuwse horizon krijg je steeds meer windvangers te zien. Coöperatie Zeeuwwind heeft er haar naam aan te danken.
In Vlissingen speelt de wind op een windorgel zijn eigen melodie.

 Het weerbericht: Waarschuwing voor zware windstoten in de kustgebieden en kans op eerste officiële winterstorm 

Blijven jullie Thuis of gaan jullie er op Uit bij Westenwind?


2 reacties op “Wind”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: