Van boord op ons bord


VERSGEVANGEN !  Met 650 kilometer kustlijn heeft Zeeland de hofleveranciers van vis en zeevruchten in handbereik: de Noordzee en de Zeeuwse wateren. Dus wat houdt ons tegen?
Noordzeevis, schaal-en schelpdieren zijn lekker, gezond en duurzaam.

In een waterrijke provincie als Zeeland is het belang van visserij eigenlijk vanzelfsprekend. Dit geldt vanaf de prehistorie tot op de dag van vandaag. De oudste sporen van visserij – activiteiten in onze provincie dateren zelfs van duizenden jaren voor Christus. En nu in de 21ste eeuw profileert de Zeeuwse visserijsector zich als een moderne en specialistische bedrijfstak met een grote diversteit: zowel de visserij op de open zee als de kustvisserij en de visserij op de Zeeuwse stromen, zowel vangst van rond- en platvis en garnalen als de mossel- en oesterkweek spelen een belangrijke rol. Daarnaast worden op kleinere schaal kreeft, krab en kokkels gevangen, uiteraard allemaal duurzame visserij.


Turen over de zee
kijken naar het verleden
een leven lang gevist
een leven lang gevaren
toen is geweest
wat blijft zijn de verhalen


~C.M.

Zeeuwse vissers zijn aan het werk op de Oosterschelde, de Westerschelde, de Grevelingen, het Veerse Meer en de Voordelta. En verder weg van huis met de kotters op de Noordzee. De vangst wordt binnengebracht in de havens van Breskens, Bruinisse, Colijnsplaat, Tholen, Vlissingen en Yerseke. Vandaar uit gaat het seafood naar verwerking, winkels en restaurants. En zo belanden de verse vis en schaal- & schelpdieren in korte tijd op ons bord.

In deze blog laat ik vooral de beelden spreken over het werk aan boord, de vangsten, de schepen en de vissers zelf. Ook heb ik voor zeeliefhebbers twee gedichtjes uitgekozen van Visserijgedicht van Caroline Melissant van Zee & Zout. Neem eens gerust een kijkje op haar site. Naast andere visserijgedichten zijn er een leuke blog en lifestyle items te vinden.

Wil je meer info over Noordzeevis, de geschiedenis van de visserij in Zeeland en andere wetenswaardigheden over vis en zo? Kijk dan onderaan de blog voor de links.

Op Instagram en Facebook vind je de hier gebruikte en andere mooie foto’s van @northsea_fishermen


Er zijn nogal wat producten die de zee ons levert, gezonde eiwitrijke voeding waar chefkoks bijzondere gerechten mee maken, maar die thuis bereid in je eigen keuken ook zo lekker smaken. Keuze is er in ieder geval wel.
Wist je overigens dat…
Er maar liefst 220 soorten vis in de Noordzee zijn?
En op 30 soorten gevist wordt?
Uit de Zeeuwse wateren harder, sprot en paling komen?
De vis en de andere schaal &schelpdieren allemaal met aparte
schepen en netten/ fuiken gevist en gevangen wordt?
Er een seizoen voor oesters, mosselen en kreeften en paling is?
Schaal en schelpdieren zoals de Zeeuwse kreeft, garnalen, mossels,
kokkels, oesters en mesheften allemaal door Zeeuwse vissers zo op
ons bord komt?

Aandacht voor ambachtelijke en duurzame visserij
Fishtales is een organisatie die zich hard maakt voor lokale vissers. Zij promoten visproducten uit kleinschalige duurzame visserij in Europa en van ver weg. Zoals de mossels uit de Oosterschelde van Viskwekerij Neeltje Jans. Leuk is ook dat een gedeelte van hun producten zoals vis in blik en de verse mossels ook in de supermarkt te koop zijn. Oprichter Bart van Olphen heeft ook prachtige boeken geschreven zoals het Zeeuwse Mosselkookboek en Vis uit Blik. Beide staan in ieder geval in de top 5 van mijn favoriete kookboeken.

De fuiken van de visserman

drogend in de warme zon

bruin, oranje, groen

geven de stralend

blauwe lucht

een kleurenpracht.

~C.M.

Kakelvers op je bord

Natuurlijk horen bij een blog over visserij ook de restaurants waar je kunt genieten van al dat lekkers uit zee. In Zeeland zou je verwachten dat er in ieder kustplaats wel een visrestaurant is waar je kunt smullen van vis en schaal & schelpdieren. Maar helaas is dat niet zo. Uiteraard kun je wel overal mosselen eten, maar lekkere Noordzeevis is op de bekende sliptongetjes maar spaarzaam te vinden.

Mijn favorieten
Toch heb ik een mooi lijstje van mijn favoriete restaurants kunnen samenstellen verdeeld over de provincie:
Met op de eerste plaats een ambassadeur pur sang voor lokale zeeproducten. Edwin Vinke van de Kromme watergang ** in Slijkplaat in Zeeuws-Vlaanderen, recent voor de derde (!) keer op een rij uitgeroepen als beste visrestaurant van Nederland.
Aan de andere kant van Zeeland op Schouwen-Duiveland is Bru 17 in Bruinisse. Verse vis van de afslag in Stellendam ligt daar dagelijks op de borden. En wat zo leuk is je kunt er in de mooie viswinkel die er bij zit je vis meenemen voor thuis.
Vis meenemen kun je ook ook bij De Viskeete in Yerseke. Met natuurlijk schaal & schelpdieren in de hoofdrol, maar ook vis op de kaart.
Op de stormvloedkering direct aan de bron met uitzicht op de mosselpercelen ligt Proef Zeeland. Ook daar super lekkere mosselen , oesters, kreeft, krab (allemaal uit eigen visserij) en verse vis om ter plekke op te peuzelen of laten inpakken voor thuis.
In Renesse, ook op Schouwen-Duiveland, vind je Visrestaurant Grandcafe Helder. Daar werken ze met lokale seizoensproducten met als lijfspreuk: Doe maar lokaal, dan doe je al lekker genoeg.
Dat geldt zeker ook voor Seafarm Seafood Proeverij in Vrouwenpolder op Noord-Beveland. Lokaal betekent bij hen zelfgekweekte oesters, mesheften uit eigen visserij en tarbot uit hun eigen meest duurzame viskwekerij. Met het unieke uitzicht op de Oosterschelde is het gegarandeerd genieten.

DOE MAAR LOKAAL DAN DOE JE AL LEKKER GENOEG”

Grandcafe Helder


MEER INFO vind je op
noordzeevis uit Scheveningen Nederlands Visbureau Visserijmuseum in Breskens Zeeuwse Ankers ZekerZeeuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: