Bakens


“Bright, bright lights to guide me,
Bright, bright lights to guide me home”


HAEVN Eyes Closed

In deze roerige tijden zoeken we allemaal een beetje naar bakens, naar richting, licht en kleur.
Inspiratie kun je halen uit teksten, beelden, natuur en eenvoudige dingen in onze omgeving. Kijkend met een nieuwe blik naar vertrouwde voorwerpen.
Wie aan de kust woont heeft het geluk om te kunnen genieten van het strand, de duinen en het achterliggende polderlandschap.
Met de warme lentezon in ons gezicht op adem komen. En wandelend of fietsend komen we ze dan tegen, de bakens fier en trots op de dijk met de zee aan hun voeten. Eeuwen lang staan ze daar in weer en wind. Bakens met hun helder licht voor schepen, ze laten weten waar je bent en geven ondersteuning aan de juiste koers voor schepen …met hun licht laten ze schippers weten dat ze vlakbij de kust zijn. Vele meters hoog, in ronde slanke ijzeren vormen of gebouwd uit massieve stenen staan ze al eeuwen aan de kust waarschuwend met het lichtschijnsel verreikend tot tientallen kilometers op zee. ……

De Zeeuwse vuurtorens doen al eeuwen trouwe dienst voor de scheepvaart. Ze hebben ieder hun eigen soort licht. Daardoor weet de schipper waar hij vaart. Elke toren seint in zijn eigen tempo. Door met het knipperen mee te tellen, weet je waar je bent. Door spiegels en lenzen rondom het licht in de toren, wordt de lichtbundel versterkt en schijnt zo heel helder over de zee. Goed te zien van veraf.

Vuurtoren

De vuurtoren kijkt naar de horizon
stevig en stram, aan tegenwind gewend,
bekend met het waaien van helmgras
en van het zand en ziet de soepele zeevlucht
van de meeuw met stille tevredenheid aan.
Zijn licht laat hij schijnen op zoekende schepen,
met vuur eerst, maar later met lenzen en spiegels,
laat zijn licht rondgaan over het water, ware
bakens van de nacht zijn het
……”


C.Paris

Het is mogelijk de bekendste vuurtoren van Zeeland: de rood-wit spiraal-gestreepte toren Westerlicht’ van Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland. Ooit de inspiratie voor de afbeelding op het 250 gulden biljet. Het is één van de grootste vuurtorens van Nederland, de lichthoogte van het Westerlicht reikt tot 58 meter boven zeeniveau.
Op Walcheren staat vuurtoren ‘Zuiderhoofd’. Ook wel het Hoge licht of Westkapelle Hoog genoemd en de oudste van Zeeland. Het was oorspronkelijk de kerktoren van de Sint Willibrorduskerk. Na een brand bleef alleen de toren over en werd die verbouwd tot vuurtoren. Deze vuurtoren is bijzonder omdat die aan de landzijde staat. Maar met zijn 53 meter toornt hij dus ver genoeg boven het dorp uit om dienst te kunnen doen. Ook deze toren was inspiratiebron: Piet Mondriaan maakte verschillende schilderijen van deze majestueuze stenen toren.
Bij Westkapelle vind je nóg een vuurtoren: het ‘IJzeren torentje’, ofwel Noorderhoofd, Westkapelle Laag. Deze vuurtoren , rood met een witte band ligt buiten de zeedijk. Het was de eerste ronde gietijzeren toren in Nederland. Samen met het Zuiderhoofd vormt deze vuurtoren een lichtlijn. Als een schipper deze lichtlijn aanhoudt, vaart hij zonder problemen richting Breskens.
Daar staat op de zeedijk aan de ingang van de Westerschelde de zwart-wit gestreept ijzeren toren ‘Nieuw Sluis’, ook een van de bekende en veel gefotografeerde bakens. Een tijdje was de toren uit functie maar sinds 2015 is het weer zoals het heet een nautisch object. Dat betekent dat hij weer op de zeekaarten staat en dat het licht erin weer ontstoken is.

Naast de bekende vuurtorens zijn er ook nog Havenlichten zoals bij Vlissingen op de Boulevard en zogenaamde Lichtopstanden bij Zoutelande en Dishoek allemaal bedoeld om de schepen veilig langs de kust te laten varen.

Een andere kijk

Don’t forget

that maybe

you are

the lighthouse

in someone’s storm

Misschien kunnen vuurtorens en lichtbakens opeens een andere betekenis krijgen als voorbeeld voor onszelf en voor anderen, zoals Tom Walker in zijn song Leave a Light On zingt:


If you look into the distance,
there’s a house upon the hill
Guiding like a lighthouse to place where yo’ll be safe
To feel like grace ‘cause we’ve all made mistakes
If you’ve lost your way
I will leave the light on

Het beeldmateriaal in deze blogpost komt van o.a. Joosfotoos, tj.kuper, thombrouwer, Christopher.cocks, mindypictures, jessemeliefste, wildwithcris, provinciezeeland en wikipedia.


Eén reactie op “Bakens”

  1. De zwart witte uit Breskens is mijn toren. Wij wonen hier 20 jaar onder de vuurtoren, maar deze zomer komt er een einde aan. We verhuizen zo’n 35 km stroomopwaarts. Er is een tijd van komen en gaan. Tijd voor een nieuw avontuur. Mijn liefde voor de vuurtoren van Breskens blijft, ik beschreef dit in een gedicht dat in de ingang van de vuurtoren prijkt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: