
Wie aan Zeeland denkt heeft het natuurlijk over zee, strand en duinen. Maar ook zoals onze gastblogster in ‘Heimweh naar de zee’ schreef, de zilte lucht en de vissershavens met de schepen en netten. De Vissers zorgen ook in deze barre tijden voor de aanvoer van verse vis en schaal & schelpdieren uit de Zeeuwse wateren en de Noordzee. Nu het lente is, het seizoen voor Kreeft &Co, smaakt lokaal seafood extra lekker. En is er volop keuze. In deze blog extra aandacht voor de ‘Catch of the day‘ vol ‘Vitamine Sea’ uit eigen zee.
VRIJDAG VISDAG De zilte lucht van de zee. Ronkende motoren van de vissersschepen. Verse vis in de afslag. Het is de mooiste dag van de week. Vrijdag. Visdag. ~C.M.
Kreeft & co
De koning van de schaaldieren. De Zeeuwse kreeft uit de Oosterschelde, de Grevelingen, het Veerse Meer en de Voordelta is donkerblauw tot zwart met witte vlekken. De rode kleur komt door het koken. In 1883 werd de eerste in de Oosterschelde gevangen. Liefst vertoeft hij daar waar de bodem steenachtig is. Omdat er stenen gestort zijn voor de dijken, kan de kreeft sinds 150 jaar in de zanderige en slikachtige Zeeuwse wateren leven. Tussen de stenen zit de kreeft graag verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. Is zijn terrein gevonden, dan is hij zelf een gewilde prooi van de kreeftenvisser. Overigens heeft de kreeft een hekel aan zoet water en koude winters, een strenge vorstperiode overleeft alleen de sterktste.
Vangstseizoen vanaf de laatste donderdag in maart tot 15 juli. De vissers mogen alleen mannelijke exemplaren aan wal brengen. En bij alle kreeften kleiner dan 24 cm wordt met een revolvertang een gaatje in de staart gemaakt en dan mogen ze weer terug in het water. De Oosterscheldekreeft staat dan ook als ‘groen’ vermeld op de Viswijzer.
Het vlees is ziltig zoet en heeft een fijne zachte smaak. Kreeft kan op verschillende wijze bereid worden: traditioneel gekookt, op de barbecue, in een kreeftenbisque of lauwwarm in een salade. En natuurlijk met andere zeevruchten in Fruits des Mer.

Deze tijd zorgt voor veel onzekerheid, zo ook bij de Zeeuwse vissers. Jaarlijks wordt de start van het seizoen van de Oosterschelde kreeft op de laatste donderdag van maart feestelijk ingeluid. Wekenlang kijken bekende en minder bekende chef-koks uit naar de eerste vangsten van de in heel Europa zo geprezen Zeeuwse kreeft. Dit jaar is alles anders. Zonder tromgeroffel varen de kreeftenvissers vanaf 26 maart uit om een paar uur later de vangsten aan wal te zetten. Omdat alle horeca is gesloten – bijna hun complete afzetkanaal – dreigt het voor de vissers een rampzalig seizoen te worden. Elk jaar worden grofweg zo’n 60 duizend kreeften gevangen. Maar waar moeten de kreeften dit jaar naartoe? Daarom is Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws met Fish-Tales en de Zeeuwse kreeftenvissers een initiatief gestart om deze wereldberoemde kreeft gekookt en wel bij de consument voor de deur af te leveren. Handig en lekker voor de fijnproever thuis en goed voor de kreeftenvissers.
KIJK VOOR DE ACTIE op ALLES LOKAAL van http://www.zekerzeeuws.nl
Krachtpatser
De brown crab is voor ons beter bekend als de Noordzeekrab, de krachtpatser onder de krabben. Hij is heel breed, heeft grote scharen, een dik pantser en vertrouwt op zijn stevige bouw om zich te beschermen tegen vijanden. De Noordzeekrab eet van alles, maar is specialist in het kraken van schelpdieren. De krab is traag maar sterk, hij kan met zijn scharen makkelijk een potlood breken! De Noordzeekrab is de enige krabbensoort waar in Nederland op gevist wordt. Het is een geleedpotige, dat wil zeggen dat de poten direct aan de kop verbonden zijn. De kop kan een breedte van 25 centimeter behalen met een gewicht van 3 kilogram. Een Noordzeekrab heeft tien poten en in de voorste twee geschaarde poten bevindt zich het vlees.
De krab komt voor in de wateren van de Noord-Atlantische-oceaan. Vlakbij de kust komen alleen jonge dieren voor. Hij leeft vooral op stenige ondergrond, rotsen en wrakken. In Zeeland tref je de krab aan langs de kust en in de Oosterschelde. Het vangstseizoen loopt van januari tot en met september.
De Noordzeekrab bezit relatief weinig vlees, dit zit alleen in de geschaarde poten. Vandaar dat meestal de dikke geschaarde poten worden verhandeld. Ook zijn er kant en klare potjes met vlees te koop. Krab kun je stomen en koken. Het vlees is heerlijk zoet. Veel chefs gebruiken de Noordzeekrab voor een vissoep. Dit geeft een perfecte smaak aan de bouillon.

Lentesmaakmakers uit eigen zee. Mul, Makreel, Sliptong, Schar, Skrei, koolvis, rode poon en wijting en nog veel meer. Gezond, lekker en er is zoveel keuze. In het prachtige kookboek Noordzeevis uit Scheveningen staan nog meer heerlijke recepten, leuke verhalen en veel wetenswaardigheden. Kun je zo mee aan de slag.
De vissers voeren ook in deze crisistijden gezonde en ook nog eens smakelijke vis uit onze eigen Noordzee aan. Koop daarom juist nu vis uit eigen vijver bij viswinkels en marktkooplui.
.
ZOUT
Zon op je gezicht
Zout op je lippen
De smaak van vis
vers uit de zee
in je mond
Vis, ik heb je
Naast de actie van Fish-Tales zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om kreeft gekookt of levend te bestellen. Bijvoorbeeld bij visserijbedrijf G. Van den Hoek in Kerkwerve of Visserijbedrijf H.Jumelet in Bruinisse. Of bestel een afhaalmenu bij Fine in Veere, Helder in Renesse , Bru 17 in Bruinisse of bij Proef Zeeland op de Stormvloedkering.
Voor dit blog mocht ik gebruik maken van foto’s van Noordzeevisser Kjarten Meeschaert, EMK vissers, de kreeftenvissers G.van den Hoek, Visserijbedrijf H.Jumelet, WK. Schot en fotomateriaal van Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws. De twee gedichten komen van Caroline Melidassant van Zout en Zilt. DANK JULLIE ALLEMAAL ! MOOIE FOTOS , TIPS OF NIEUWS ZIJN ALTIJD WELKOM BIJ SEASIDES BLOG.