Langs de Oosterschelde


Het grootste en tegelijk ‘natste’ Nationaal Park van Nederland: de Oosterschelde.
Met als belangrijkste element het water en de internationaal bekende Oosterscheldekering en de Zeelandbrug. In dit blog ondernemen we een reis in kleur en bekijken de Oosterschelde door de ogen van onze favoriete fotografen Jolanda Bosselaar, Charles Linssen en Ron Quinten.
Zij legden sfeer en stemming van de mooiste zeearm van Nederland in kleurrijke foto’s vast.
Gaan jullie mee ?

Wind, water en getij. Zandplaten, schorren, slikken, inlagen en karrevelden achter de dijken. Zeehonden, bruinvissen, vogels en een rijke (onderwater ) flora en fauna. Een oase voor vele vissoorten en broed- en overwinterplaats voor veel vogels.
Weidse vergezichten, cultuurhistorie met verdronken dorpen, droge en natte natuur, paradijs voor watersporters en een wonderbaarlijk mooie onderwaterwereld voor duikers. De meest gefotografeerde brug van Nederland en de monumentale stormvloedkering zijn international bekende bouwwerken van allure.
Maar ook een drukke vaarroute en waterwegverbinding van Rijn-Maas met Vlissingen en de Zeeuwsvlaamse Kanaalzone en Vlaanderen.
………dat is de Oosterschelde.


Dwaal met me mee

Dwaal langs de Zeeuwse kustranden en kijk tastend om je heen. Zie de kleuren, voel de wind, ruik de zee en adem in. Lees wat je ziet met gesloten ogen maar met hart en handen open. Volg de steeds bewegende waterlijn die na elke wissel van getij nieuwe sporen achterlaat. Golven strelen of slaan de kust

Charles LinssenGROEN
In mei 2002 is de Oosterschelde officieel tot Nationaal Park uitgeroepen. Het is het grootste en ook natste park van Nederland: 37.000 hectare groot, 40 kilometer lang en 27 kilometer breed. Met een maximale diepte van 42 meter -NAP en gemiddelde diepte van -9 meter NAP. Maar liefst 800 miljard liter water stroomt dankzij de wisseling van het getij in of uit de Oosterschelde, het getijverschil tussen laag- en hoogwater bedraagt 3,25 meter.

ROOD

Ostrea

Geleid door de groeilijn als spiraal
zweven langs de bodem:
duikers op zoek naar hun afrodisiacum
(het hoge zinkgehalte draagt de schuld).

De tijden van de platte zijn geweest.
Japanse oesters vreten verdronken dorpen
in eindeloos geduld, eeuwigdurend feest

van zilte omhelzing. Maar tussen het weke
lichaam en zijn hangcultuur wringt zich de
staalslak van fatsoen: elke oester is gehouden
te smachten naar citroen.

Jan J.B. Kuipers


BLAUW

Visserij en schelpdierkweek horen vanoudsher bij de Oosterschelde. Kreeften, krabben – en palingvissers, mossel-en oesterkwekers, zegen- en ankerkuilvisserij op harder en het snijden en vissen van zeewieren: de Oosterschelde staat bekend om het gezonde vitamineZee rijke voedsel, de bekende Zeeuwse Zilte Zaligheden. Het zwarte goud, de oesters en de Oosterscheldekreeft kennen dan ook veel culinaire liefhebbers. Bereid in het gezuiverde Oosterscheldewater smaken ze opperbest. Dat water wordt ook gebruikt voor bakken van brood, het pekelen van kaas en vleeswaren en krijgt zo een extra culinaire bestemming.
De groen, blauw en rood gekleurde vissersschepen liggen in de havens van Bruinisse, Colijnsplaat, Tholen, Yerseke en Zierikzee.

In dit blog zijn de foto’s gebruikt van Charles Linssen, Jolanda Bosselaar en Ron Quinten. Het gedicht ‘Langs de Oosterschelde’ en inleidende tekst .’Dwaal met me mee.’ zijn van Charles Linssen. Het gedicht ‘Ostrea’ is van van Jan J.B. Kuiper en staat in het boek Oosterschelde, Portret van een Nationaal Park van uitgeverij De Grote Roeibaarse. Daar komt ook de ‘harde’ informatie over de Oosterschelde vandaan.
Meer leuke en interessante wetenswaardigheden zijn te vinden in dit boek. Jan J.B. Kuipers: Oosterschelde, portret van Nationaal Park  (Oktober 2016 – isbn:  9081135689) En natuurlijk is er ook informatie beschikbaar op het Nationaal Park Oosterschelde.


Eén reactie op “Langs de Oosterschelde”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: