Colours of the sea


De kleuren van de zee, het zand en de luchten: het is een mooi samenspel tussen zon en water, met de wolken en de wind in een sublieme bijrol. Deze elementen zorgen voor de kleuren die we zien in de zee, het zand en de lucht. Dromen jullie mee met de kleuren van de zee?

Als je een druppel water hebt heeft deze geen kleur en als je een zandkorrel ziet is het bijna kleurloos. Pas de hoeveelheid van druppels en korrels met de lucht erboven geven kleur aan strand en zee.”

De zee

Waar groen en blauw
samenkomen
in een kleurenpracht
op het strand
elkaar versterken
in een natuurkracht
tussen zee en land
~C.M.

Water is kleurloos en toch heeft zeewater kleur?
Het ziet er blauw, groen, bruin, wit of grijs uit en dat in een ongekende variatie van tinten en combinaties.
Hoe kan dat ?
Het zijn verschillende aspecten die een rol spelen in de kleur die het water lijkt te hebben: de samenstelling van het water, de diepte van de zee, de bodem, de zon en het weer, het landschap en de kleur van de aarde, de troebelheid of juist helderheid van het water.
Zo heeft kraanwater geen kleur omdat het zuiver water is. Zuiver water bevat namelijk geen deeltjes die licht terugkaatsen en dat licht is een belangrijk aspect om waterkleur te zien.

De zeeën en oceanen zijn eigenlijk grote plassen water en toch zien we dit niet als een doorzichtige heldere vloeistof. In tegendeel, we zien verschillende kleuren met als hoofdkleur blauw. Sta je met je voeten in het water en kijk je naar beneden, dan zie je doorzichtig water, maar kijk je daarna naar voren, naar de grote waterplas, dan zie je wel kleur. Blauw, grijs, groen voor onze Noordzee, azuurblauw voor de tropische zeeën. Hoe dieper het water wordt, hoe voller de kleur. Aan de waterkant is vaak het zand nog door het water te zien en lijkt het water nauwelijks blauw.

Zee- en oceaanwater is, net als meer- en rivierwater, geen zuiver water. Er zweeft van alles in en dan hebben we het niet zozeer over vervuiling. In het water zit slib en zweeft plankton in minuscule deeltjes maar wel in grote hoeveelheden. Het zijn die deeltjes die het het licht terugkaatsen. Zo nemen slibdeeltjes en plankton alle rode lichtstralen op en kaatsen de blauwe lichtstralen terug. De kleur van het water is dus de kleur die terugkaatst in de ogen. In het geval van de zee is dat blauw of blauwachtig.

De zeeën laten heel verschillende kleuren water zien. Dat komt door de helderheid of juist troebelheid van het water. Het Waddenzeewater is troebel door de vele slibdeeltjes. Zo is het Noordzeewater ook troebel, maar minder troebel dan de Waddenzee. Tropisch water is juist helder. Het soms groenbruine van de Noordzee betekent overigens niet dat de Noordzee vies is. Het is juist een levende en voedselrijke zee met erg veel organisch materiaal in het water. De groenbruine kleur komt van de algen die in de Noordzee leven. Heel erg troebel water lijkt grijs. 

Op het strand,
Met je voeten in het zand.
De wind door je haren,
Het water doet bedaren.
De surfers in de golven,
In het water bedolven.
De schelpen op het strand,
Zoeken in het zand.
Uren blijven staan,
Zonder dat alles zou vergaan.

Het zand

Dikke donzen wolken
worden reuzen of een fee
een eiland vol piraten
in een strakke blauwe zee
reuzen worden acrobaten
en de fee wordt een agent
wat is het mooi daarboven
een film zonder end

De luchten

In deze blog zijn foto’s gebruikt van StrandArt, Joosfotoos , Luuk Galerie Yewel en Pixabay. De coverfoto is van Justin Sinner.
De gedichten zijn van Caroline Melissant van Zee & Zout en van gedichten.nl .

TIP
De foto’s van Fotograaf Justin Sinner worden uitgegeven in een prachtige kalender over Texel. Kijk op zijn site voor meer info.
De Zeeuwse fotograaf Thom Brouwer geeft een mooie kalender over Zoutelande uit.


3 reacties op “Colours of the sea”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: