Hier aan de kust …


Zomer in Zeeland , dan denk je aan … Ja zeker Zeeuwse Mosselen. Zomertijd is Mosseltijd! Het zwarte goud van Zeeland worden ze genoemd: de Zeeuwse Mossels. De bekende mosselpannen (tegenwoordig in vele kleuren) worden weer gevuld met de zwarte dampende schelpen, vol met goud of witgeel zilt mosselvlees. Je houd er van of niet, zo is dat met veel zeevruchten en ook met mosselen. Zelf ben ik een groot mosselliefhebber en deze passie deel ik graag met jullie in deze blogpost.
Hebben jullie zin in mosselen gekregen?

Voor veel Zeeuwen en zeker de Vlaamse Zuiderburen is het pas écht zomer als ze de eerste zwarte pannetjes op de terrassen zien verschijnen. Mosselen en Zeeland dat hoort toch echt bij elkaar. De mosselen van BlØf ’s beroemde song ‘Hier aan de Kust, de Zeeuwse Kust’ staan op de menu’s van eetcafés en restaurants, spelen de hoofdrol in films en pronken als stoere grote bronzen beelden in de mosseldorpen Bruinisse en Philippine.

Wat nu het bekendste zilte Zeeuwse exportproduct is, was vroeger gewoon volksvoedsel.  Al in de middeleeuwen plukten mensen de mosselen van dijken en paalhoofden. Later komt dan de mosselvisserij opzetten.  Vanaf de 17e eeuw krijgt deze tak steeds meer betekenis. Met name in het Verdronken Land van Zuid-Beveland en de omgeving van Bruinisse, Terneuzen en Axel komt deze visserij dan veel voor.

In de 19de eeuw begint men dan mossels te kweken. Eerder hadden de Zeeuwen al bij het opvissen van wilde mosselen ontdekt dat het lukte deze dichtbij huis overboord te zetten en zo te bewaren voor later gebruik. Dat was het begin van de ‘mosselcultuur’. De kwekers uit Bruinisse , Tholen, Zierikzee en Philippine waren vooral actief op de banken in de Ooster-en Westerschelde, de Krammer en de Grevelingen.

Toen kwamen ook reglementen en scheepsnummers om “moordvisscherij” (overbevissing) tegen te gaan. En werden er zelfs ‘mosseloorlogen’ gevoerd over de meest gewilde mosselbanken.  

In het wild hechten mosselen zich aan hout, dijken en zandbanken. Gekweekte mosselen beginnen uitgezaaid als heel klein schelpje. Ze worden opgevist en overgebracht naar mosselpercelen om daar te groeien. Het duurt wel twee jaren voordat een mossel rijp is voor consumptie.

Mosselen alleen eten wanneer de letter R in de maand zit? Nee dat is al lang niet meer zo. 
Vroeger was het de gouden regel: mosselen eet je alleen als de ‘r’ in de maand zit. Dat had te maken met het vervoer: allemaal zonder koeling. Maar sinds dat er wel is zijn er dus van eind mei tot maart Zeeuwse mosselen. Zo kun je beter de ‘R ‘van het seizoen aanhouden: (vroege) zomer, herfst en winter. 

Voor mij is dit gewoon het mooiste beroep wat er is. Je bent erin geboren of je bent het niet. 

Mosselkweker Jos SteketeeSeaside Mosselen

Een pan vol met heerlijk dampende mosselen. Dat gaat lekker snel en super makkelijk : Snij wat groenten zoals ui, prei , selderie en doe die in een ruime pan . Leg daarop de mosselen, strooi er peper over en de liefhebbers doen er een scheut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel koken op hoog vuur, twee keer opschudden. Garneer met wat peterselie en na max 10 minuten ben je al aan het genieten.


Mosselen komen puur natuur uit de zee zo op je bord

Lekker en supergezond

Mosselen zijn eigenlijk een soort van superfood: ze bevatten veel omega-3 vetzuren en die zijn heel goed voor je hersenen en hart. En mosselen zijn calorie-arm en bevatten weinig cholesterol. Ze zijn wel rijk aan dierlijke eiwitten, even veel of zelfs nog meer dan vlees en veel gezonde mineralen. Er zitten ook veel vitamines zoals Vitamine B12 in mosselen, ze zijn licht verteerbaar en het weinige vet (slechts 1%) dat er in zit, is meervoudig onverzadigd. Mosselen bevatten veel jodium en dat is weer goed voor de schildklier

Wist je dat : In Japan en andere landen waar veel voedsel zoals vis en mosselen en andere schaal-en scheldieren wordt gegeten dat rijk is aan omega-3 vetzuren, weinig depressieve mensen zijn, zo is uit onderzoek gebleken.  

 
Zeeuwse Paella

Proef Zeeland: ’s avonds op het strand een authentieke Zeeuwse paella eten met mosselen, kokkels en garnalen, En en voor de liefhebber met Zeeuws lamsvlees, pre-sale, vanwege de licht zilte smaak door het grazen dichtbij zee. Bij een prachtige zonsondergang genieten van heerlijke producten uit zee en van het zilte land .
KLIK HIER VOOR HET RECEPT


Zeeuwse Mosselen: Beproefd goud uit Zeeland”

Mosselkweker Jaap Schot

TIPS :
Lekkere recepten (meer dan 40! ) vind je in het Zeeuwse Mosselkookboek van Bart van Olphen van Fish-tales

Mosselen voor het weekend online bestellen? Dat kan bij De Mosselkwekerij

Info, recepten en nieuws vind je op de website van Zeker Zeeuws en op Mosselen. Zo uit Zeeland

En alles over wintermosselen en leuke weetjes lees je in mijn blog WINTERMOSSELEN

Voor dit blog zijn o.a. foto’s gebruikt van Neeltje Jans Mosselen, De Mosselkwekerij Ingrid Borger, Jolanda Bosselaar , Wieny de Brabander en Provincie Zeeland.
De foto en het recept van de Paella zijn uit Delicious .


2 reacties op “Hier aan de kust …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: