4 favoriete ‘Zee’ boeken voor de herfst


Herfst: de stranden zijn verlaten op een enkeling na, die weer en wind trotseert. De dagen worden korter en met donkere wolken en regen blijven we veel meer binnen. Het waait harder. Soms loeit er zelfs al een echte storm. En wat is nu leuker dan na een stevige strandwandeling lekker met een deken op de bank te kruipen, een kop thee of een latte erbij en een goed boek. Voor mij liefst natuurlijk een ‘zee-gerelateerd’ boek. Nu is de keuze helemaal niet makkelijk omdat er er zoveel mooie boeken over de zee zijn. Je kunt ook een genre, taal of specifieker een thema kiezen. Omdat ik fan ben van echte ‘papieren’ boeken let ik zelf ook op de kaft en de coverfoto of tekening. Misschien wel toeval maar vaak wordt het dan ook nog iets van zeeblauw of oceaangroen als kleur.

Voor deze herfstkeuze heb ik vier Engelstalige boeken geselecteerd, waarin de thema’s zee en liefde een hoofdrol spelen. Ze zijn in Nederland verkrijgbaar maar helaas nog niet (allemaal) vertaald.

She Rises
by Kate Worsly
Een adembenemend liefdesverhaal en een aangrijpende zoektocht naar identiteit en overleving. She Rises is een gedurfde, briljante en volkomen originele roman.

She Rises

Het is 1740. Louise Fletcher, een jonge melkmeid op een boerderij in Essex, is gewaarschuwd voor de verleiding van de zee zolang ze zich kan herinneren – de zee heeft haar vader en broer weggenomen. Maar als haar in de bruisende marinehaven van Harwich werk wordt aangeboden als dienstmeisje van een rijke kapiteinsdochter, grijpt ze de kans om meer van de wereld te zien. Verweven met haar verhaal is dat van de vijftienjarige Luke: hij drinkt in een taverne in Harwich wanneer deze wordt overvallen door de Koninklijke marine. Luke kan niet ontsnappen en naar zee gestuurd aan boord van het oorlogsschip Essex. Hij moet snel leren en zijn vrienden goed kiezen als hij de brute ontberingen van het zeemansleven en de vele gevaren wil overleven, zowel hoog in het want als in het donker benedendeks. Louise navigeert haar nieuwe leven tussen de straten en kronkelige steegjes van Harwich. Luke, verlangend naar het meisje dat hij achterliet en vastbesloten om op een dag de weg terug naar haar te vinden, begint aan een lange en gevaarlijke reis over de oceaan….


The Sea Inside
Bob Seger

When you’re out there on that open road
And you have no place to go
There’s a solace in the emptiness
When there is no need to know

You can drift away
You can spend the day without things
When the night comes on
You can spend it without dreams

Like a wave out on the open sea
Like a cloud up in the sky
You can move away from earthly things
You don’t have to say goodbye

When you’re free of lies
You can leave your past behind you
Call a brand new course
Let it take you far away

You can sail the sea
You can sail the sea inside you
You can leave it all
You can leave it all behind
Yeah!

The Sea inside by Philip Hoare
Het nieuw boek van Philip Hoare, winnaar van de Samuel Johnson-prijs 2009 voor Leviathan. Het is zijn meest persoonlijke werk tot nu toe. De zee omringt ons. Zij geeft ons leven, voorziet ons van de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten. De zee is een onophoudelijke verandering en constante aanwezigheid. Zij beslaat tweederde van onze planeet. Maar toch, in beslag genomen door ons dagelijks leven, merken we het nauwelijks.

The Sea Inside

In The Sea Inside gaat Philip Hoare op zoek naar de zee, haar eilanden, vogels en beesten. Hij begint aan de zuidkust waar hij opgroeide. Van daaruit reist hij naar de andere kant van de wereld – de Azoren, Sri Lanka, Nieuw-Zeeland – op zoek naar ontmoetingen met dieren en mensen. Navigerend tussen menselijke en natuurlijke historie, vraagt hij zich af wat deze verhalen voor ons betekenen. Onderweg ontmoeten we een geweldige cast; van wetenschappers tot getatoeëerde krijgers; van raven tot walvissen en bizarre wezens die al dan niet uitgestorven zijn. Gedeeltelijk memoires, deels fantastisch reisverslag, The Sea Inside neemt ons mee op een verbazingwekkende ontdekkingsreis.

The Whale: A Love Story


The whale a love story
by Mark Beauregard  

Een rijke en boeiende roman die zich afspeelt te midden van de geestige, levenslustige literaire samenleving van het New England van 1850, die een nieuw venster biedt op de emotioneel geladen relatie van Herman Melville met Nathaniel Hawthorne en hoe deze zijn meesterwerk Moby-Dick transformeerde.

The Whale: A Love Story

Melville droeg Moby-Dick op aan Hawthorne, en de roman van Mark Beauregard vult het verhaal achter die toewijding in met historische nauwkeurigheid en exquise emotionele precisie, en weerspiegelt zijn genuanceerde lezing van de echte brieven en tijdschriften van Melville, Hawthorne, Oliver Wendell Holmes en anderen. Een uitbundig verhaal over verlangen en passie, The Whale legt niet alleen een transformerende relatie vast – lang onderwerp van speculatie – tussen twee van onze meest duurzame auteurs, maar ook hun opwindende moment in de geschiedenis, toen een gemeenschap van opgewekte en ambitieuze schrijvers voor het eerst echt Amerikaanse literatuur creëren.

The Mermaid
by Christina Henry 
Een historisch sprookje over een zeemeermin die uit liefde de zee verlaat en zichzelf later in het P.T. Barnum American Museum als de echte Fiji-zeemeermin terugvindt. Het museum verlaten kan echter moeilijker zijn dan ooit de zee verlaten.

The Mermaid

The Mermaid

Er was eens een zeemeermin die graag meer wilde weten dan haar oceaanhuis en haar mensen. Op een dag sloot een visser haar in zijn net, maar hij kon het niet verdragen haar vast te houden. Maar zijn ogen waren eenzaam en vingen haar vaker en beter zekerder dan het net, en dus riep ze een betovering op waardoor ze de kust op kon lopen. De zeemeermin, Amelia, werd zijn vrouw en ze leefden veel jaren op een klif boven de oceaan, totdat de visser op een dag de zee op roeide en niet terugkeerde. . T. Barnum was op zoek naar geweldige attracties voor zijn American Museum, toen hij het gerucht hoorde over een zeemeermin die op een klif aan zee woonde. Hij wilde fortuin maken en een attractie als Amelia was slechts het ticket. Amelia stemde ermee in om de zeemeermin voor Barnum te spelen en denkt dat ze kan vertrekken wanneer ze maar wil. Maar Barnum heeft nog nooit van zijn leven een plan om geld te verdienen opgegeven, en hij is vastbesloten zijn zeemeermin vast te houden.

Een boek missen als je het uit hebt
dat is de mooiste liefdesverklaring aan een roman
Oek de Jong

Lezen jullie ook zo graag? Meer tips ontvangen ?
Meld je aan voor Seasides Flessenpost.
Ontvang de nieuwste blogs en meer in je mailbox.

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

De afbeeldingen in dit blog behoren tot de genoemde boeken. De songtekst is van Bob Seger
TIP : Koop of bestel je boeken bij de lokale boekwinkel. Daar kun je heelijk rondneuzen en zij helpen je graag om je gewenste boek te vinden.
En zij kunnen uiteraard ook engels of anderstalige boeken voor je bestellen.  
Voor bepaalde boeken is het ook handig om eens op een tweedehands markt of site te rond te snuffelen. ook voor de tweedehands liefhebbers is er voldoende keuze op lokale markten of boekenbeurzen. VEEL LEESPLEZIER !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: