Proef de zilte smaken uit Zeeland


De Zeeuwse Seasides bieden behalve de zee, mooie stranden en prachtige vergezichten ook heerlijke smaken. Zilt is de grond, zout is de lucht en dat proef je in de producten van land en uit zee.

Afgelopen jaren zijn er steeds meer eigentijdse smaakmakers van duin, schorren en zee ontdekt en op de markt gekomen. In dit blog stel ik mijn drie favorieten aan jullie voor: Duindoorn, Zeekraal en het Oosterscheldezout.

Duindoorn

Oranje stoplichtjes in de duinen. Het lijkt alsof ze de vogels op hun trektocht naar het zuiden willen verleiden voor een smaakvolle tussenstop. Met hun oranje kleur vallen de duindoornbesjes aan de stekelige struiken in de duinen zeker op. Voor de vogels rauw een lekkernij, voor ons veel te zuur en wrang. Maar bereid in jams, sausen of een zelfgemaakte likeur zijn het geweldige smaakmakers vol met vitamines.

Het kost wel wat moeite om ze zonder schade (aan je handen!) te plukken maar met een kleine emmer vol kun je al behoorlijk vooruit.

TIP Sandra van Berries&Lime vertelt op haar site hoe je veilig voor je zelf en de struik de bessen kunt plukken. 
Zij heeft ook een geweldig recept voor een lekkere saus. 

Er is ook een lekkere duindoorn variant van SEAROOP op de markt: de Searoop Duindoorn, Meidoorn en Salie. Searoop is een biologische homemade limonade siroop uit Zeeland op basis van vers geperste biologische appels en kruiden uit de duinen. De Searopen worden nu gemaakt door Diesch naar een recept van Conny Schoenmakers uit Burg-Haamstede. Zij stond aan de wieg van Zeeroop, siroop die ze maakte met zorg en respect voor de natuur met een kleine footprint. Ze plukte haar bessen en kruiden op de fiets in het duingebied van Westenschouwen.  En zo leuk, de fiets komt nu ook terug in het etiket op de Searoop fles.

Wist je dat deze Searoop ook vitamine C bevat! Juist nu in de herfst en winter belangrijk! Searoop kun je natuurlijk verdund drinken (je krijgt maar liefst 50 glazen uit één fles) maar het past ook perfect als ingrediënt voor het recept voor de duindoorn likeur of in de dressing van de salade. En lekker in een mixdrankje met of zonder alcohol.

Overigens werkt sterrenchef Syrco Bakker ook met duindoorn in zijn restaurant Pure C. Hij plukt deze zo in de duinen voor het restaurant.


Maak je eigen duindoornlikeur

Voor 2 flessen

-400 gram duindoornbessen
-1 fles wodka bijvoorbeeld OYEester44
-1 liter water
-500 gram suiker of Searoop

* Doe de bessen in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde weckfles of grote pot.
* Giet er de wodka op en sluit goed af. Laat de pot circa 2 maanden staan in een zonnige vensterbank zodat smaak en kleur in de alcohol trekken.
* Zeef de wodka en doe enkele besjes terug in de wodka.
* Kook de suiker met het water al roerend tot de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
* Meng de wodka met de suikersiroop en vul 2 mooie flessen met de duindoornlikeur.

Zeekraal

Zeeuwse zeekraal is een van mijn favorieten. Natuurlijk liefst knapperig vers gesneden in het seizoen (van juni tot september) maar ook in de wintermanden is zeekraal een echte smaakmaker. Gedroogd en in culinaire producten verwerkt kun je zo ook buiten het seizoen genieten van deze echte Zeeuwse smaakmaker.

Gedroogde zeekraal wordt ook wel zeekraal zilt of ‘Samphire Salt’ genoemd. Dit is 100% gedroogde zeekraal, zonder enige toevoeging in zout. Gedroogde zeekraal zit vol mineralen uit de zee. Het wordt gebruikt als kruidige en vezelrijke zoutvervanger voor bijvoorbeeld in de frites. 

En dat proef je echt volgens Sergio Hermans van het Fritesatelier:

De perfecte frites is niet te zout, maar zeker niet te flauw. Wij zouten onze Frites met zout gewonnen uit zeekraal. Ik hou zelf erg van de ziltige smaak van dit Zeeuwse plantje. Het is veel minder hard dan keukenzout en daarom veel lekkerder.”

De gedroogde zeekraal van Zeeuws Zilt is ook de smaakmaker in de Mary V van sterrenchef Nick Bril

“Ik had een drankje voor ogen zonder kunstmatige smaakstoffen of bewaarmiddelen. Limoensap en balsamico geïnfuseerd met zeekraal zorgen voor zachte aciditeit. Extract van gefermenteerde soja brengt extra pit en body. Oosterscheldewater zorgt voor het vleugje zout als finishing touch in Mary V.”


Bij Zeeuws Zilt kun je de gedroogde zeekraal en verschillende culinaire producten met zeekraal bestellen: Zeekraal op azijn – Zeekraaljenever  Zeekraal balsamicoazijn – Zeevenkelmayonaise met zeekraal en Zeekraalmosterd 

TIP Strooi de gedroogde zeekraal over de warme pasta (hoef je geen zout te gebruiken bij het koken of meng het met de deeg voor een pizzabodem. Heerlijk ! 

Zeeuwsche Zoute Zout uit de Oosterschelde

Voor deze zilte smaakmaker gaan we eerst even terug in de tijd:
Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. De productie van zout was in Zeeland een belangrijke pijler voor de economie. De waarde van zout was in die tijd bijzonder groot, want je kon er de levensduur van voedingsmiddelen als vlees, vis en groenten mee verlengen. Zo kon je voorraden aanleggen om de winter te overleven. In een latere periode, aan het begin van de middeleeuwen, werd zout ook grootschaliger gebruikt. Het werd onder andere ingezet bij het vervaardigen van vissaus en de conservering van haring, kabeljauw en schelvis.

Het zout werd bereid in grote, platte ijzeren pannen, die in met turf gestookte ovens stonden. Het hele proces van zoutwinning werd zoutzieden of selnering genoemd. Dit gebeurde in de houten met riet gedekte zoutketen. De kristallen, die op de bodem achterbleven, leverden het “selzout” op. Vooral zout uit Zierikzee was erg in trek en werd verhandeld tot ver in het buitenland.
Na het verbod op turfwinning in het laaggelegen Zeeland kwam de modernere “baaizoutverwerking” in de plaats, de raffinage van geïmporteerd ruw zout uit Frankrijk, Spanje en Portugal.
Met name de steden waar eerder zout uit veen was geproduceerd, begonnen daar al in de 15de eeuw mee. Een zo werden Goes, Reimerswaal en Zierikzee belangrijke Europese zoutcentra.

Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur en gerookt. Binnenkort komen er ook nog varianten met zeewier en kruiden .
Het zout wordt gewonnen in een moderne zoutziederij in Bruinisse.

“Ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Ik dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? 

Christian Clerx
 TIP Gebruik het zeezout als extra smaakmaker in gerechten of dranken. Op de site van Zeeuwsche Zoute staat een aantal lekkere recepten. Seasides koos een echt Oosterschelde recept. 

Maak je eigen zoute zeewiercrisps

 • Ca. 200 g verse Zee-eik
 • 2 eetlepels Japanse sojasaus (Shoyu)
 • 2 theelepels appeldiksap
 • 1 theelepel geplet korianderzaad
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 à 3 eetlepels sesamzaad
 • Snufje cayennepeper
 • Zeeuwsche Zoute


 • Was de zee-eik. Kook de zee-eik in een pan met water ongeveer 15 minuten.
 • Giet af. Er mag aanhangend vocht achterblijven.
 • Voeg de koriander, sojasaus en appeldiksap toe en verwarm tot het mengsel is ingedikt. Roer het geheel regelmatig en zorg er voor dat het niet aanbrandt. Haal de pan van het vuur.
 • Meng de olijfolie en het sesamzaad erdoor.
 • Rooster het mengsel op een bakblik 15 tot 20 minuten in de oven op 150°C. Het wier moet knapperig worden, maar niet verbranden. Zorg ervoor dat het sesamzaad licht van kleur blijft.
 • Bestrooi met wat cayennepeper en een snufje Zeeuwsche Zoute.

In dit blog zijn foto’s uit het Seasides archief en van Pure C, Searoop, Zeeuws Zilt en Zeeuwsche Zoute gebruikt. Het recept van de duindoornlikeur is van Pinterest. De tekst over de geschiedenis van het zout en het recept is afkomstig van Zeeuwsche Zoute.


2 reacties op “Proef de zilte smaken uit Zeeland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: