Zeeland vanuit de lucht: kijk eens naar beneden


Even dromen: je bent zeemeeuw en vliegt boven Zeeland. Daar onder jouw vleugels ligt het Land in zee, met de blauwe zilverkleurige zee, goudgele of soms witte stranden en duinen, polders met zwarte klei en groene boomgaarden.

Eilanden in zee, vlak en uitgestrekt, polders met kronkelende binnendijken en kreken als markering. Een gebied waar een uniek samenspel van land en zee steeds opnieuw voor een ander schouwspel zorgt. De stilte van het land en de dynamiek van de zee.
In dit blog vliegen we over al dat moois van Zeeland. Vlieg mee, kijk naar beneden en geniet.

Zeeland land in zee. Water, heel veel water, stranden, duinen, groene polders, kreken, het maakt Zeeland zo herkenbaar en zo uniek. Het bijzonder perspectief geeft een nieuwe kijk op al het moois dat Zeeland te bieden heeft. De echte kleuren van Zeeland, de dynamische en verstilde beelden, ruig, onstuimig, lief en zacht.
De foto’s van de twee Zeeuwse ‘watermonumenten’, de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug , maar ook die van Het Verdronken land van Saefthinge verbeelden wat Zeeland is en altijd zal blijven: een fotogenieke en prachtige provincie. 

Zeeuwen zijn van de zee. Ze zijn eraan overgeleverd, ze leven ermee.  
Eb en vloed, zee en land, noord en zuid, wind en zon. 

In het zuidwesten van Nederland, daar ligt Zeeland , het Land in Zee. Een groepje eilanden, van elkaar en de rest van de wereld gescheiden door diepe zeearmen, ermee verbonden door dijken, dammen en Deltawerken. De ligging van Zeeland is uniek. De zee is nooit ver weg . In Zeeland sta je altijd binnen tien, vijftien minuten aan open water: aan de zee.

Zeeland is en blijft een eilandenrijk. De zee is nooit ver weg.

TIP Van de Zeeuwse luchtfotograaf Izak van Maldegem is een mooi boek verschenen met daarin luchtfoto’s van steden met een rijke historie en karakteristieke dorpskernen tot schitterende natuurgebieden. Maar ook de belangrijkste pijlers van de Zeeuwse economie, zoals landbouw, toerisme, industrie en havens, ontbreken niet in dit boek. De nieuwe beelden, hier en daar afgewisseld door historisch materiaal, laten zien hoe Zeeland de afgelopen twintig jaar is veranderd.
Izak van Maldegem. ZEELAND VANUIT DE LUCHT Nederlands Hardcover 9789081777902 

TIP: Meer mooie beelden van Zeeland zien? Kijk eens in mijn blogs Langs de Oosterschelde , Vergezichten Met andere ogen en Verdronken land: een Zeeuws Atlantis met prachtige foto’s van Zeeuwse fotografen .


Genoten van het uitzicht?
Meer zien en beleven?
Schrijf je in en ontvang alle Seasides blogs en zilte nieuws recht in je mailbox.

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

In dit blog zijn foto’s gebruikt van Flying Yersenaar, Boer Janse, Zeeland Visit , I love Zeeland, Droneshots By AJ en Wonen in ZeeuwsVlaanderen.
Het gedicht is van HJ van Arenthals. De quotes en gedeelte van de tekst komen uit ‘Zeeland -Land in Zee’, een uitgave van de Provincie Zeeland.


2 reacties op “Zeeland vanuit de lucht: kijk eens naar beneden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: