5 favoriete Seasides winterboeken


Er wordt weer veel meer gelezen. Nu dat we vanwege de lockdown (gedwongen) in huis zitten pakken we vaker een boek. Maar misschien ook om op andere gedachten te komen. Begrijpelijk: Je helemaal laten meeslepen en verrassen door het verhaal, dan vergeet je even alles om je heen. Maar lezen blijkt ook nog eens echt goed voor je te zijn.
Hoe dat komt? Je leest het in dit blog en je kunt het ook in de praktijk brengen met vijf geselecteerde mooie boeken over de zee, liefde en verhalen van bijzondere mensen.
Staat jouw favoriete stoel al klaar om weg te dromen met een van deze boeken?

Waarom lezen voor minder stress, beter slapen en meer eigenwaarde zorgt

Doordat je zo meegevoerd kunt worden door wat de personages in een boek meemaken, blijft je geest scherp en vergeet je tegelijkertijd je eigen zorgen. Wie regelmatig leest, ervaart dan ook minder stress, slaapt beter en heeft meer eigenwaarde. Daarnaast heeft het een positief effect op onze woordenschat en taalvaardigheid. Wie voor het plezier in zijn vrije tijd leest, ziet deze vaardigheden groeien.

Het lezen van verhalen kan ons ook helpen om sociaal beter te functioneren. We leren namelijk veel over de emoties en gedachten van de personages en kunnen ons hierdoor beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen.

Dit soort weetjes zijn extra bijzonder als je bedenkt dat onze hersenen niet voor lezen zijn gemaakt: we zijn er pas begin negentiende eeuw mee begonnen. ­Volgens neurowetenschapper Stanislas Dehaene van het Collège de France ­vonden we al lezend letterlijk een nieuwe manier uit om onze hersenen te gebruiken: “Het is een soort knutselwerk dat enkele duizenden jaren geleden moet zijn begonnen, toen we woorden op basis van hun klanken zijn gaan voorstellen.”

Mijn boekenkeuze voor de winter

Het Zoutpad
Raynor Winn

Na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, besluit Raynor Winn de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel.
Raynor Winn en haar man Moth raken binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en Moth blijkt een ernstige ziekte te hebben. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer door het oeroude, verweerde landschap langs de zuidkust van Engeland.
Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Het zoutpad is een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.
Raynor Winn debuteerde overweldigend met Het Zoutpad, dat internationaal uitgroeide tot een bestseller.

Boeken hebben zo veel meer te bieden dan alleen ontspanning of afleiding.

Zes minuten lezen per dag werkt al stressverlagend.

Lezen helpt echt beaamt literatuurcoach Cécile Wilbers. “Zes minuten lezen werkt al stressverlagend, blijkt uit Brits onderzoek, meer nog dan bijvoorbeeld wandelen of naar muziek luisteren. Het biedt tegenwicht aan de continue piepjes van je telefoon. Mensen die dertig minuten per dag lezen, hebben ook minder last van sombere gevoelens, zo ontdekten onderzoekers uit Liverpool. En wie regelmatig leest, kan zich beter inleven in gevoelens van anderen. Meestal maakt dat je leven aangenamer.”

Volgens literair journalist Maarten Dessing maken boeken het leven de moeite waard. En hij omschrijft het weemoedige gevoel dat je hebt omdat een prachtboek uit is, maar dat je op dat moment ongeveer even gelukkig kunt zijn omdat er weer een nieuwe stapel boeken ligt.

“Boeken geven me levensgeluk. Ik voel een diepe behoefte om keer op keer in een andere wereld te duiken. De schoonheid van de taal, de originele formuleringen, iets lezen wat het futiele overstijgt… Maar de daad van het lezen zelf maakt me ook gelukkig, ongeacht welk boek, als het maar goed geschreven is.”

De dag dat de walvis kwam
John Ironmonger

Eerst spoelt er een jonge man op het strand aan. Dan een walvis. De 307 inwoners van het vissersdorpje St. Piran voelen meteen dat er iets vreemds te gebeuren staat. Maar niemand vermoedt hoe erg hun gemeenschap bedreigd wordt. De man, Joe Haak, gevlucht uit Londen, waarschuwt voor een dodelijk griepvirus.
Maar zijn Joe’s angsten gegrond? Waarom is Joe de stad ontvlucht? En hoe zit het met de mysterieuze walvis? De dag dat de walvis kwam is een hartverwarmende roman die laat zien dat een gemeenschap een crisis kan overwinnen met solidariteit.
‘De dag dat de walvis kwam’ is de eerste roman van John Ironmonger (1954) die uit het Engels in het Nederlands is vertaald, door Robert Neugarten. Dit prachtige verhaal gaat over een grieppandemie die de mensheid uit dreigt te roeien. Maar het is zeker niet de zoveelste apocalyptische roman waarin de wereld en zijn beschaving ten onder gaat. Het is een boek over saamhorigheid en de vriendelijkheid van de mensheid, maar er is een crisis voor nodig om dat te zien.Daar waar de rivierkreeften zingen
Delia Owens

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden graaft ze mosselen uit, ruilt ze vis en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddelijk op Kya.
Een roman over een eenzaam en verlaten meisje in een moeras is door lezers van het boekenplatform Hebban verkozen tot Boek van het Jaar 2020. ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens is de roman die lezers het vaakst noemden als hun favoriete boek van het jaar uit alle in 2020 gelezen boeken.

Wat te doen met dat droevige gevoel dat je kan overvallen als je boek bijna uit is?

En wat doen we dan met dat droevige gevoel dat je kan overvallen als je boek bijna uit is? Je bent bevriend geraakt met de personages, hebt zo heerlijk een tijd lang in een andere wereld geleefd, verheugde je er ’s middags al op om ’s avonds weer te gaan lezen – en dat alles moet je nu missen. Hoe zorg je dan dat je niet wegzakt in somberte, zodat de hele bibliotherapeutische sessie zo’n beetje voor niks is geweest?

De dames Ella Berthoud en Susan Elderkin, auteurs van het boek The Novel Cure hebben daar een leuke remedie voor: lees alles over het boek wat je kunt vinden: artikelen, recensies en blogs (ja zoals deze Seasides.blog dus!). Praat erover met andere mensen, kijk naar de eventuele verfilming en lees het boek in een andere taal. En dan kun je het daarna nog een keer lezen. Elke keer haal je er namelijk weer iets anders uit en waarschijnlijk steeds meer.
‘Nee, je bent nog niet bij het eind aangekomen, je bent eigenlijk nog maar net begonnen.’

De Uitweer
Amy Liptrot

De Uitweer van Amy Liptrot is een boek vol adembenemende natuurbeschrijvingen en ontwapenende memoires over verslaving en herstel, de stad en het eiland.
Amy Liptrot brengt haar kindertijd door op de Orkneyeilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland.
Haar jeugd bestaat uit de wisseling van de seizoenen, de geboorte en sterfte van de dieren, de bipolaire stoornis van haar vader en het weidse landschap. Als rusteloze tiener kan ze niet wachten om deze plek achter zich te laten.
Zodra het kan vertrekt ze naar Londen.

Aanvankelijk gaat het goed, middagen in het park met bier en wijn gaan over in nachten vol drugs. Maar langzaam neemt haar verslaving de overhand. Als ze eerst haar vriend en daarna steeds meer zichzelf verliest, beseft ze dat er iets moet veranderen. Terug op Orkney, op de uitweer van de boerderij van haar ouders, begint ze de natuur met nieuwe ogen te bekijken. De wind en de zee en het leven op de eilanden begeleiden haar pad naar ontnuchtering.

Oesters van New York
een stadsgeschiedenis
Mark Kulansky

Zilte zaligheden, verwennerij, decadente delicatesse: oesters. Dat deze zilte lekkernij uit zee niet altijd werd geassocieerd met pronkerige weelde kun je lezen in “Big Oyster” het boek van Mark Kurlansky over het voormalige Nieuw Amsterdam , het huidige New York. In het Nederlands verschenen als Oesters van New York , een stadsgeschiedenis. Mark K schrijft over oesters want de opmars van de stad is mede te danken aan de oogst van de lekkere en voedzame oesters in de wateren rondom Manhattan. Eeuwenlang leefden arme gezinnen op een dieet, want ze waren behalve voedzaam ook erg goedkoop. De duizenden kilo’s schelpen die overbleven werden gebruikt als ondergrond voor wegen en gebouwen. En zo is New York letterlijk op oesters gebouwd.
De Amerikaanse schrijver Mark Kurlansky staat bekend om boeken waarin hij een bepaald ingrediënt of product koppelt aan episoden in de geschiedenis: zoals kabeljauw (die de wereld veranderde) , zout (waarom oorlogen gevoerd werden), zalm (wiens lot verbonden is met het lot van de aarde), melk (waarmee de mens al 10.000 jaar een haat-liefdeverhouding heeft) en nu dus over oesters.

  • TIPS: Meer lezen over lezen?
  • Leuke tips om meer te lezen vind je hier.
  • Hier vind je drie redenen om te besluiten een boek aan de kant te leggen als je er geen plezier meer aan beleefd.
  • Zo kan het ook: het lezen weer oppakken met slow reading.
  • Hoe fijn was het vroeger om ademloos te luisteren naar je (groot)ouders terwijl je werd voorgelezen? Journalist Lena Neher en haar vriend hebben dit ritueel nieuw leven ingeblazen. 

De afbeeldingen zijn uit het Seasides Archief , van Lidy Renout, De Zee Kust Breskens en van de desbetreffende boeken. De coverfoto is van Pinterest . De tekst over lezen is gedeeltelijk afkomstig uit Flow , net als de tips. De beschrijvingen van de boeken komen deels van Hebban., het online lees/boekenplatform .

Misschien heb je het al gezien: er is een #steunjeboekhandel -actie op de social mediakanalen. De campagne wijst lezers er nog eens op dat de deuren van de boekhandels misschien dicht zijn, maar dat achter die gesloten deuren boekverkopers klaar staan om jou en iedereen te helpen aan het boek dat je graag wilt lezen of cadeau wilt doen.  Dus bestel jouw boeken bij jouw lokale boekhandel.3 reacties op “5 favoriete Seasides winterboeken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: