Wie kent hem niet, deze typische kustbewoner: de meeuw


De meeuw: Hij is bijna nooit in z’eentje, altijd vergezeld van familie, vrienden en bondgenoten. Je hoort en ziet ze aan het strand, bij de vissershaven, op de strekdammen en in de polder achter de ploegende trekker. Ze krijsen, halen heel fotogeniek in de lucht capriolen uit, vangen een visje (en soms ook een frietje) en horen voor velen echt bij strand, zee en de kust. Het zou geen echte Seasides blog zijn, zonder een verhaal over deze meest bekende en soms verfoeide zee- en kustvogel.
Wist je dat meeuwen heel slim zijn en sociaal? Maak in dit blog kennis met deze typische kustbewoner en kom meer te weten over Seagull Jonathan Livingston ( naar het boek van Richard Bach ) en zijn soortgenoten .

“Fly silly sea bird, no dreams can possess you, no voices can blame you for sun on your wings.”

Joni Mitchell


SEAGULL
“Seagull, you fly across the horizon
Into the misty morning sun
Nobody asks you where you are going,
Nobody knows where you’re fromHere is a man asking the question
Is this really the end of the world?
Seagull, you must have known for a long time
The shape of things to come
Now you fly, through the sky, never asking why,
And you fly all around till somebody shoots you downDa da da da da da da down.
Mm mm mm mm, mm mm.Seagull, you fly, across the horizon,
Into the misty morning sun.
Nobody asks you where you are going,
Nobody knows where you are from,
Now you fly through the sky, never asking why,
And you fly all around…”
Bad Companby

Zorgeloos, veelzijdig en vrij

Jonathan en zijn familie zijn zeevogels, een informele biologisch-ecologische term voor die soorten vogels die zich hebben aangepast op een leven langs of in de buurt van de kust of in de zee. Met uitzondering van de drieteenmeeuwen zijn ze zelden echt ver op zee of in bossen te vinden . Voor veel mensen staan de meeuw symboliek aan de zee, de kust en visserij. Zoals gastblogger Hanna Adlung in haar blog Heimwee naar de kust schreef : “De wind, de zilte lucht in mijn neus en het gekrijs van de meeuwen.  Als ik daaran denk voel ik me gelijk happy. ”

De typische schelle, krijsende schreeuw/roep, wat “kliauwen” wordt genoemd, hebben alle soorten. Meeuwen zijn over het algemeen middelgroot tot vrij groot, meestal grijs of wit, vaak met zwarte tekeningen op kop en snavel. De snavel is stevig en vrij lang, de poten zijn voorzien van zwemvliezen. De meeuwen variëren in formaat van de kleinste dwergmeeuw (120 g en 29 cm) tot de grote mantelmeeuw (1,75 kg en 76 cm! ). 

In de Noord Amerikaanse Indiaanse symboliek staat de zeemeeuw voor een zorgeloze houding, veelzijdigheid en vrijheid.

De meeuw is een carnivoor en eet zowel aas (daarom zijn meeuwen ook te vinden op vuilstortplaatsen en in de buurt van dode dieren) als levende prooien. Hij houdt van krabben en visjes. Grotere familieleden kunnen daarnaast soms jagen op zoetwater- en zeevogels, maar ook op duiven of kauwen.
De grotere soorten krijgen na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een bijzonder hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar (!) werd.
Ze broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. Twee of drie gespikkelde eieren leggen ze in een nest gemaakt van plantaardig materiaal. De jongen zijn nestvlieders; ze worden met donker gevlekt dons geboren en kunnen direct lopen.

Wist je dat ...
Een kleine klauw halverwege hun onderbeen ervoor zorgt dat ze op hoge richels kunnen zitten en slapen zonder te worden weggeblazen?

Jonge meeuwen "kuddes" vormen waarmee ze spelen en belangrijke vaardigheden leren voor later. 
Broedende koppels bewaakt worden door een paar volwassen mannetjes en koppels bij elkaar blijven totdat de jongeren zelf oud genoeg zijn om te broeden? 

Veel meeuwen geleerd hebben om energie te besparen door over bruggen te zweven om de warmte van verharde wegen te absorberen?

Meeuwen zowel zoet als zout water drinken? De meeste dieren kunnen dit niet, maar meeuwen hebben een speciaal paar klieren recht boven hun ogen die speciaal zijn ontworpen om het zout uit hun systemen te spoelen door openingen in de snavel.

Slim en nieuwsgierig

Meeuwen (met name de grotere soorten) zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze beschikken over complexe communicatiemethodes  en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo zie je in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden. Sommige soorten, zoals de zilvermeeuw, hebben vaardigheden ontwikkeld om gereedschap te kunnen gebruiken. Vele soorten hebben zich op succesvolle wijze aangepast aan het menselijke milieu en zijn nu zeer algemeen in bewoonde gebieden. Andere soorten verkrijgen hun voedsel door middel van kleptoparasitisme, wat betekent dat ze zich voeden met een prooi die een ander dier heeft gevangen of gedood dan wel een voedselvoorraad door een ander dier aangelegd. Slim en een efficiënte manier om hun energie te sparen voor het echte werk.

Meeuwen zijn erg slim. Ze leren, onthouden en geven zelfs gedrag door, zoals stampen in een groep om regen te imiteren en regenwormen te misleiden om naar de oppervlakte te komen en ook het laten vallen van weekdieren met een harde schaal op rotsen zodat ze openbreken om ze vervolgens te kunnen opeten.   


“The twilight is sad and cloudy, the wind blows wild and free, and like the wings of sea-birds flash the white caps of the sea.”

Henry Wadsworth Longfellow

Venijnig, brutaal en zonder schaamte

Jonathan is met zijn familie een vogel die bij velen weerstand oproept. Voor Noord-Amerikaanse indianen een symbool van vrijheid voor veel Nederlanders een brutale dief en lawaaimaker. Vaak zijn het (niet gegronde) vooroordelen maar van een slecht imago kom je nu eenmaal niet makkelijk af.
“Met zijn felle gele ogen zwiert de zilvermeeuw er venijnig uit. Zijn ronduit brutale gedrag draagt nog eens bij aan dit slechte imago. Zij stelen zonder schaamte (!) het broodje uit je hand en woorden gezien als rovers van jonge dieren en eieren. ” aldus de website van Ecomare op Texel.

Boekentips

Een bekend (verfilmd) boek is dat van Richard BachJonathan Livingston Seagull. Het verhaal gaat over een meeuw die het vliegen op zichzelf als een hoger doel gaat bezien en niet langer als iets functioneels. De meeuw is hier een metafoor voor de mens in de zoektocht naar het hogere.

In De zilvermeeuw vertelt Kees Camphuysen over een vogel die bij veel mensen weerstand oproept. Weerstand gevoed door vooroordelen. Aan de hand van dagboekaantekeningen en het meest recente meeuwenonderzoek op Texel beschrijft Camphuysen het leven van de zilvermeeuw. Het is deze persoonlijke kennis, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, die van De zilvermeeuw een buitengewoon leesbare kennismaking maakt met de wereld van een van onze veelvoorkomende, maar minst begrepen vogels.

In dit blog zijn beelden gebruikt uit het Seasides Blog archief, van Strandart, Danny Bout , Webleinstek, Heimatmeer, Kiek van Monique en Pinterest,
De afbeelding van de boeken zijn afkomstig van bol.com, als ook de tekst. Informatie over de zeemeeuw komt grotendeels van Wikipedia.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: