Seasides 5 favoriete Lente boeken


Lente is het seizoen van een nieuw begin, een frisse start. Tijd om keuzes maken voor nieuwe andere wegen. In dit blog komen 5 boeken langs over en met (natuurlijk) de zee in de hoofdrol, levenslange liefde, verhalen van mensen met eigen keuzes in bijzondere situaties en hun levenslessen. Ook heel actueel een boek over de impact van de klimaatverandering.
Hebben jullie ook weleens een boek uit een minibieb gehaald? Lees meer over deze sympathieke laagdrempelige initiatieven . Wat anderen van boeken vonden lees je in recencies. In dit blog kun kennismaken met een hele aparte andere manier van recensie. Benieuwd? Ga dan snel verder.

De Wilde Stilte
Raynor Winn

HET VERVOLG OP HET ZOUTPAD
Raynor en haar man hebben op het South West Coast Path de redding van de natuur ontdekt. Sinds Raynor en haar man Moth hun huis kwijtraakten, alleen met een rugzak en een tentje de bijna duizend kilometer aflegden van het South West Coast Path, en ze maanden lang leefden aan de wilde en winderige kustlijn van Engeland, voelen de kliffen, de lucht en de rotsachtige bodem aan als hun thuis.
Als ze uiteindelijk terugkomen in de bewoonde wereld, blijkt een dak boven je hoofd nog geen thuis. De terugkeer naar een normaal bestaan blijft moeilijk – totdat een ongelooflijk gebaar van iemand die hun verhaal heeft gelezen alles anders maakt. De kans nieuw leven te blazen in een prachtige, oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall en het door landbouw verarmde land stukje bij beetje terug te geven aan de natuur wordt hun redding. Het wordt het nieuwe pad dat zij volgen.
De wilde stilte is een verhaal van hoop, en van een levenslange liefde die sterker is dan al het andere.

Terug naar het strandhuis
Mary Alice Monroe

De veertigjarige Caretta heeft al jaren geen contact meer met haar familie die in het zuiden van het land woont. Op een dag ontvangt ze een brief van haar moeder waarin zij haar dochter vraagt naar huis te komen. Omdat Caretta de controle over haar eigen leven aan het kwijtraken is, besluit ze terug te gaan naar het strandhuis op het mooie Carolina Lowcountry, waar zij opgroeide. Al snel krijgt het eilandritme vat op haar: ze kan zich voor het eerst in lange tijd weer ontspannen en ziet dat het leven weer zin heeft. Het strand, de zee, haar thuis… Caretta gaat zich ontfermen over bedreigde schildpadden en haalt oude banden aan met mensen die zij dacht verloren te hebben. Haar belangrijkste levensles leert zij door het hernieuwde contact met haar moeder. Het is een les waarbij liefde zeker ook offers zal vragen.

Haal alles uit de kast

Ze staan langs de weg, in de voortuin, bij een schuur of op een plein: Minibibliotheken. Mooie kasten, zelfgetimmerde hokjes, kisten of rekken met een afdak, zelfs een ouderwetse telefooncel, allemaal vol met boeken. Ze nodigen je uit om zomaar een boek eruit behalen en eentje in terug te zetten. Een mooi en sympathiek initiatief dat het zeker, nu dat er meer belangstelling voor lezen is, goed doet. Het is duurzaam en het geeft de buurt of straat ook een sociale binding. Soms ontstaan er spontaan zelfs boekenclubs uit.

TIP Wil je zelf een minibieb beginnen? Op de site van de minibibliotheek vind je ook tips, tricks en bouwtekeningen om aan de slag te gaan.

Nieuwsgierig of er bij jou in de buurt een minibibliotheek zit? Op de site van minibibliotheek kun je het opzoeken.
Vul je adres in en er verschijnen verschillende adressen voor nieuw leesvoer

Plotseling, alleen
Isabelle Autissier

Een jong stel uit Parijs besluit een jaar rond de wereld te zeilen. De reis brengt hen naar Antarctica en ze gaan aan land op een vulkanisch eiland. Terwijl ze het uitgestrekte gebied verkennen, steekt er een zware storm op. Eenmaal terug in de baai kunnen ze hun zeilschip door de hoge golven niet bereiken. Een oude vervallen barak biedt onderdak, maar als de storm de volgende ochtend is gaan liggen ontdekken ze dat hun schip is losgeslagen en verdwenen. Plotseling zijn ze van de buitenwereld afgesneden, moederziel alleen. Eén ding staat vast: er zal geen redding komen tot de winter voorbij is. Hoe doorsta je de honger en de uitputting? En als je dat overleeft, hoe keer je terug in de beschaafde wereld?

Manhattan Beach
Jennifer Egan

New York 1940. Op de marinebasis in Brooklyn wemelt het tijdens de oorlog van de vrouwelijke arbeiders met banen die voorheen niet voor hen waren weggelegd. Onder hen bevindt zich de achttienjarige Anna Kerrigan, dochter van een ondergrondse koerier die zijn gezin onverwachts in de steek liet. 
Na een zware duikopleiding waarbij ze veel moed en wilskracht toont, wordt Anna de eerste vrouwelijke marineduikster. Ze is vastbesloten het mysterie rond de verdwijning van haar vader op te lossen – ook al betekent dit dat zij zal moeten infiltreren in de maffiawereld van New York.

Wat vind jij er van?

Ben je lid van een boeken/leesclub dan kun je eigen mening over een boek kwijt in de boekbespreking en hoor je ook wat anderen ervan vonden. Op verschillende websites zoals GoodReads en Hebban kun je recensies lezen of je vraagt de mening van iemand van wie je weet dat hij of zij een boekenliefhebber is.

Maar heb je zin om eens hele andere recensies te zien (!) en te lezen dan is de account van Kates bookparade op Instagram een aanrader. Weliswaar in het Engels, maar zo ontzettend leuk. Op @katesbookparade vind je namelijk getekende boekrecensies.


Ongevraagde, eerlijke en soms gekke liefdesbrieven. Niet aan een onbereikbare liefde, maar aan de boeken die ze gelezen heeft.

Flow

Wat was geweldig? Wat kon beter? Wie móét dit lezen? De Amerikaanse Kate geeft op eigen wijze haar mening. Zo schrijft ze niet alleen hoeveel sterren het boek van haar krijgt, maar ook haar algemene beoordeling, voor wie het boek in de smaak zal vallen en wat ze er fantastisch aan vond.

Boekrecensies geven is niet het enige wat ze doet. Zo plaatst ze ook iedere maand een opgetekende samenvatting van de boeken die ze gelezen heeft. Daarbij zet ze in de kantlijn ook wat leuke cijfers over haar leven, gewoon omdat het kan.

Het Einde van de Wereld
Maja Lund


Noorwegen, 2017. De zeventigjarige milieuactiviste Signe vertrekt met haar zeilboot. Haar doel: de oceaan oversteken om de Franse kust te bereiken. Een gevaarlijke reis, met aan boord een voorwerp dat levens kan veranderen.

Frankrijk, 2041. David moet met zijn jonge dochter Lou uit het door droogte en branden geteisterde Zuid-Europa vluchten. Ze zijn gescheiden geraakt van Davids vrouw en zoontje en wanhopig naar hen op zoek. Als ze tijdens deze zoektocht Signes verlaten zeilboot vinden, kilometers weg van de dichtstbijzijnde kust, wordt hun eigen reis onlosmakelijk verbonden met die van Signe.Voor dit blog zijn foto’s gebruikt van Pinterest , Hebban.nl, Literaturundmeer en Katesbookparade. De teksten zijn mede van Minibieb.nl en Flowmagzine. Het gedicht is van Little_universe.nl


MEER LEZEN

Schrijf je dan in voor het flessenpost nieuws

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.


2 reacties op “Seasides 5 favoriete Lente boeken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: