Zeeland op z’n mooist : vanaf het water


Zeeland zien zoals je het moet zien, vanaf het water. Zeeland op z’n mooist. Met de wind in je haren, alleen het geluid van het opspetterend water, het wapperen van de vlag, de witte zeilen tegen de strakblauwe lucht en een stel krijsende meeuwen boven de boot.
Genieten van de zee en de zon, kijken naar de voorbijvarende zeescheepvaart, met wat geluk zeehonden spotten, lekker luieren en een beetje aan de slag als ‘matroos’.

Wat een geluk om een buurman met een prachtig schip te hebben en om op deze mooie dag te kunnen meevaren op de Westerschelde en Noordzee. Gaan jullie mee op zeiltocht?


Van wal

“Mensen laten meedelen in een passie. Grenzen verleggen. De gelegenheid geven om mensen te laten doen waar ze anders niet direct aan zouden denken. Het promoten van de zeilsport en het mooie Zeeland op een andere manier laten ervaren. Gewoon zorgen voor de dag van je leven” zo luidt de uitnodigende tekst op de website van Zeilen in Zeeland.

Nou, daar heb ik veel zin in op deze zonnige warme ochtend als ik in Breskens aan boord van de Bin-d’r-Biena klim. Een mooi blauw zeiljacht ligt aan een van de vele steigers tussen oude, moderne, grote en kleine zeiljachten en motorboten. Allemaal pleziervaart zoals dat heet. De vissersschepen en andere beroepsvaart liggen elders.
Schipper (en mijn buurman ) Nico Ingels heet mij van harte welkom.
Ik ben benieuwd: Wat gaan we doen vandaag? Waar varen we naar toe?

Nico vertelt dat de vaarrichting wordt bepaald aan de hand van de heersende wind en het actuele tij. In ons geval is dat vandaag Noordoost 3 en laag tij. Samen bepalen we dan de route voor onze trip. Eerst een stuk naar buiten de Noordzee op richting Cadzand en dan terug langs de kust naar de Hooge Platen. En daar? Met wat geluk zeehonden spotten!
Geweldig, het lijkt mij zo leuk om de bekende ‘thuis’kust, het strand en de dijken een keer van de waterkant te bekijken.
We steken van wal, eerst met hulp van de motor de ligplaats uit manoeuvreren en dan is het al tijd om het grootzeil te hijsen en mag ik aan het roer. Even weer wat zeiltermen ophalen: bakboord, stuurboord, in de wind, scherp aan de wind en uit de wind. Andere boten passeren ons en we zwaaien zoals dat gebruikelijk is hartelijk naar elkaar.

Op de Westerschelde (of beter gezegd de monding) gaat de fok (een voorzeil) er op en nu zijn we dan echt aan het zeilen. Heerlijk, alleen het geluid van de wind in de zeilen en het water. We genieten van een kop koffie met een stroopwafel. Ondertussen frist Nico mijn kennis op van de verschillende instrumenten aan boord, de stroming, de boeien en tonnen in het water en hoor ik ook meer over de Bien-d’r-Biena.

Over betonning, boeien, Beaufort en diepte onder de kiel

Er valt veel te beluisteren ontdek ik al snel. Natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig naar de naam Bin -d’r -Biena.
“Toen ik het schip in 2017 kocht van de vorige eigenaar (een 93 jarige) was er heel veel achterstallig onderhoud. Ik ben begonnen aan de restauratie en iedere keer als er weer iets opgeknapt was, dacht ik “bin d’r biena”. En zo werd de naam geboren. Natuurlijk kun je het ook overdrachtelijk zien: dat je bijna op de plek van bestemming bent.”

De Bin -d’r-Biena is 11.00 meter lang en 3.60 meter breed. Het zeiloppervlak (zonder spinnaker) is 85 m2. Het is een zeewaardig zeiljacht zoals dat heet, je kunt er dus mee op de Noordzee varen. Nu varen we eerst in de monding van de Westerschelde, een druk bevaren vaarroute naar Vlissingen, Terneuzen, Gent en Antwerpen. De vaargeul is voorzien van boeien en tonnen. Ze zijn in hun felle kleuren (rood, groen, geel) al in de verte zichtbaar. De metalen tonnen worden nu vervangen door kunststofexemplaren vanwege het onderhoud. Sommige hebben een soort kardinaalshoed en waarschuwen voor ondieptes of een obstakel. Met behulp van deze ‘kardinale’ betonning wordt aangegeven aan welke kant je langs moet varen.

Omdat er nu echt weinig wind (slechts 1 Beaufort geeft de meter aan) is en we meer aan het dobberen zijn dan aan het zeilen, start Nico voor de terugreis de motor en varen we rustig onder langs de kust naar de Hooge Platen.

 
Weetjes
De wind wordt in Beaufort gemeten,1 Beaufort is 1-5 kilometer/uur.
De Westerschelde kent veel zandbanken maar is op sommige plekken ook heel diep (40 tot 50 meter).
Elektrische lichtboeien werken op zonne-energie.
Als een boot aan de wind zeilt vaart deze een koers schuin tegen de wind in.
Bakboord (engels: port) is de linkerzijde van het schip, naar voren kijkend vanaf de stuurman gezien.
Het grootzeil is een zeil dat iedere zeilboot heeft. Het is van origine het grootste zeil vandaar de naam grootzeil.
Tonnen hebben geen verlichting, boeien wel. 
Een boot ligt in de wind als de wind recht van voren komt.
Stuurboord (engels: starboard) is de rechterzijde van het schip, naar voren kijkend vanaf de stuurman gezien. 
De kardinale betonning geeft een ondiepte of een obstakel aan. Met behulp van de betonning wordt dan aangegeven aan welke kant je langs de ondiepte of obstakel moet varen.

Maak kennis met de schipper

“Vanaf het moment dat ik op mijn 7e jaar heb leren zeilen was ik verkocht.
Na zelf jarenlang actief (en met succes) te zijn geweest in de wedstrijdzeilerij (spanker klasse) ben ik zo rond mijn 20ste overgestapt op het grote werk.
Naast bemanningslid te zijn geweest op de grotere zeegaande racers, heb ik ook regelmatig zeiljachten overgevaren naar Engeland voor betalende klanten die dit zelf een te grote onderneming vonden.

Momenteel ben ik de trotse bezitter van de Bin-d’r-Biena, een zeewaardig zeiljacht van 11.00 meter lang en 3.60 meter breed met als thuishaven Breskens. ”

Gespot: Daar liggen ze

Ter hoogte van het plaatsje Nummer Een kunnen we ze in de verte al in het zonnetje zien liggen. We blijven (met intussen gestreken zeilen, want daar schrikken ze van) op gepaste afstand maar toch heel dichtbij. Prachtig zijn ze, deze kustbewoners: groot en klein, grijs, beige en donkerbruin. Enkele duiken vanaf de zandbank het water in en steken met kop dan bovenuit om te kijken, de anderen blijven rustig liggen.
Langzaam passeren we de kudde en varen dan langs het duinlandschap van de Hooge Platen. Ongelooflijk dat zo midden in de brede Westerschelde een kilometers groot natuurgebied van slikken, zandplaten en zelfs duinlandschap ligt. Verdronken land , dat onderdeel was van de in 1775-1778 bedijkte Hoofdplaatpolder.
En waar we eerder vandaag zeilden, vóór de West Zeeuws-Vlaamse kust in de monding van de Westerschelde lagen in het verre verleden de drie eilanden Wulpen, Schoneveld en Koezand, allemaal nu geheel bedolven onder water.

Wat vliegt de tijd, we zetten koers terug naar Breskens onze thuishaven. Met de mooie duinen van de Hoge Platen achter ons varen we de jachthaven weer binnen.

Wat was het een mooie tocht! Zeeland vanaf het water, Zeeland op z’n mooist.

Wil je ook eens meezeilen met de Bin-d’r-Biena ? Kijk op Zeilen in Zeeland voor de vele mogelijkheden.

LEUKE BLOG?
SCHRIF JE IN VOOR DE FLESSENPOST VOOR MEER

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

De foto’s in deze blogpost zijn van Seasidesblog, Bin-d’r- Biena en uit het boek ‘Tonnagie’ op de Zeeuwse Stromen van Ad van der weel (Rijkswaterstaat)


10 reacties op “Zeeland op z’n mooist : vanaf het water”

  1. Het lijkt mij machtig om dit op deze manier te ervaren, om zo Zeeland te zien vanaf het water. En je hebt weer wat benamingen geleerd. Iets dergelijks heb ik ook ervaren in Portugal, meevaren op een wat groter zeilschip (60 personen). Gelukkig waren wij inclusief bemanning maar met twaalf. Toen het schip de zeilen hees en verder de oceaan op ging, zat ik alleen op de voorplecht en kreeg ik een euforisch gevoel van vrijheid met de wind in mijn haren. Ik zal eens gaan lezen naar de mogelijkheden om te varen met ‘bin d’r biena.

    Geliked door 1 persoon

    • Dank voor je reactie. Ik heb vroeger veel gezeild ook op grotere 2master. Door een ongeluk en ziektes helaas afgelopen jaren niet meer en toevallig dan dat onze buurman zeilt. Het was wel weinig wind maar volgende keer beter.

      Like

  2. Die eerste foto’s… alsof je je in de tropen ergens waant! Prachtig! Wat is Nederland dan mooi. Ik ben even heerlijk met je mee gevaren. Mijn vader had een zeilboot, geen zeewaardig jacht, maar groot genoeg voor de binnenwateren en om een weekeind met z’n drieën in te verblijven. Heerlijk vond ik dat altijd. De rust, de wind in je haar, zon op je gezicht…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie