Zomer aan zee


Wist je dat verblijf aan het strand gelukkig maakt? Dit blijkt uit tal van onderzoeken. Genieten van de zeelucht, lekker relaxen en vooral de zomer op je eigen wijze beleven doet goed.
Zand tussen je tenen, zilte zeelucht in je neus, een zalig zonnetje op je gezicht — de zomer is hét seizoen om met volle teugen van het leven te genieten.  En liefst natuurlijk aan de Zeeuwse kust.
Kun je nog wat inspiratie en praktische tips gebruiken om straks elke zomerdag te plukken? In deze blogpost een (vrijblijvende) bucketlijst met ideeën voor zomerse, relax, sportieve en culinaire uitjes, een Tour de Zélande en tips voor wat je mee kunt nemen naar zee.

Dus op weg naar een spetterende zomer

Zomerleven in Zeeland

‘Zeeland is land in zee. Verbonden door bruggen, dammen, tunnels en dijken. In Zeeland leven we met de zee. Binnen 15 minuten ben je overal in Zeeland aan het water. Watersporten zit hier in het bloed. Of je nu van zeilen, duiken, surfen of kajakken houdt. Het water ligt voor je open. Hardlopen doen we hier op het strand. Net als ontspannen. Uitwaaien en nieuwe energie opdoen. Mossels eten op terras aan de haven, chillen bij een strandtent, picknicken op het strand. Tot in de late uurtjes genieten, terwijl de zon ondergaat in de zee. Het ultieme vakantiegevoel vind je in Zeeland.’


Deze zomer wil ik graag…vul maar aanbucketlijst

...in zee zwemmen
Natuurlijk staat een dagje naar het strand en in zee te duiken op nummer 1 van wensenlijst, maar heb je geen zin om op een hete dag tussen massa’s mensen te zitten? Ga dan in de ochtend vroeg naar het strand en neem een frisse duik. Dat is heerlijk wakker worden en kan ook bij minder weer. Of combineer het in de avond met …

...de zonsondergang bekijken
Ja, de zon gaat elke dag onder, maar in Zeeland zijn de zonsondergangen toch echt spectaculair. Wat dacht je van een plek op een rustige dijk, bij de stormvloedkering, aan het Veerse Meer of aan een van de mooie kreken in Zeeuws-Vlaanderen. Op zo’n dag dat niets moet, maar alles kan. Misschien zelfs met een wijntje als afsluiting van …

…op het strand picknicken
Niets is leuker dan op het strand lekker picknicken. Een gevulde mand en koelbox met heerlijke zoete en zilte lekkernijen en drinks. Vraag je vrienden en familie en ieder brengt iets mee en laat je ….

…….de zilte smaken van Zeeland proeven
De Zeeuwse Seasides bieden behalve de zee, mooie stranden en prachtige vergezichten ook heerlijke smaken. Zilt is de grond, zout is de lucht en dat proef je in de producten van land en uit zee.  Afgelopen jaren zijn er steeds meer eigentijdse smaakmakers van duin, schorren en zee ontdekt en op de markt gekomen. Mijn drie favorieten: duindoorn, zeekraal en het Oosterscheldezout.

….een lange wandeling over de duinen maken
Aan de Zeeuwse kust zijn er tal van wandelmogelijkheden. Vanaf de duin heb je soms spectaculaire uitzichten zoals op de hoogste duintop van Zeeland bij Zoutelande. Liefst 54 meter boven NAP. Voor het uitzicht om stil van te worden moet je wel eerst behoorlijk klimmen.

…lekker chillen op het terras van mijn favoriete strandpaviljoen
Keuze genoeg aan strandpaviljoens hier aan de Zeeuwse kust. Van Cadzand tot en met Renesse aan de Noordzeekust, aan de Westerschelde, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Chique, stoer, trendy, hip of lekker authentiek. In de Zeeuwse stijl of Ibiza/Bali. Mijn eigen favoriet is toch Strand Loods Tien, heel dichtbij bij onze strandcabine. Na het zwemmen een hele fijne plek om wat te drinken en natuurlijk ook verrukkelijk eten.

….. mijn favoriete zomerboeken lezen
Heerlijk om in je strandstoel, hangmat of lekker lui op je handdoek in het zand weg te dromen met een mooi boek. Vijf favoriete boeken over de zee, liefde en ingrijpende gebeurtenissen. Spannende boeken, romantisch en aangrijpend, Uit de Seasides Zeebibliotheek.

…… een dagje zeilen
Zeeland zien zoals je het moet zien, vanaf het water. Zeeland op z’n mooist. Met de wind in je haren, alleen het geluid van het opspetterend water, het wapperen van de vlag, de witte zeilen tegen de strakblauwe lucht en een stel krijsende meeuwen boven de boot. Genieten van de zee en de zon, kijken naar de voorbijvarende zeescheepvaart, met wat geluk zeehonden spotten, lekker luieren en een beetje aan de slag als ‘matroos’. 

.….verdronken land en dorpen zoeken
Geen zin in drukte of veel mensen om je heen, maar tegelijk wel de mooiste dingen zien en meemaken? Ga op pad in Zeeland! Er zijn hier nog zoveel onontdekte plekken. Denk aan een kunstenaarsdorp, een bijzonder landschap of een monument dat je mee terugneemt in de tijd. Allemaal de moeite waard om te ontdekken!  Wist je dat Zeeland in 117 dorpen en steden zijn verdronken en veel eilanden zijn verloren gegaan? Maak kennis met het Zeeuwse Atlantis.

….. lekker mosselen eten
Zomer in Zeeland , dan denk je aan … Ja zeker Zeeuwse Mosselen. Zomertijd is Mosseltijd! Het zwarte goud van Zeeland worden ze genoemd: de Zeeuwse Mossels. De bekende mosselpannen (tegenwoordig in vele kleuren) worden weer gevuld met de zwarte dampende schelpen, vol met goud of witgeel zilt mosselvlees.

Enjoy

De wind, de lucht, de zon en het water nodigen je uit : De Zeeuwse Delta is het meest diverse en uitgestrekte watersportgebied van Noordwest Europa. Genoeg ruimte voor watersportliefhebbers. 
Je kunt hier zwemmen in open zee of beschut in een van de binnenwateren. Varen, zeilen, duiken, verschillende strandsporten, kanoën en suppen kun je hier ook overal doen. Wie graag een stap verder gaat, kiest voor kitesurfen, windsurfen, golfsurfen, waterskiën of wakeboarden.
Genieten van de zee, de zon. Met je vrienden de hengel uitwerpen, je paard lekker laten zwemmen of gewoon saampjes in het water drijven en de zon zien ondergaan.  
Enjoy the little things ! 

Wat neem ik mee naar zee

Bikini, badpak of zwembroek
Handdoek en strandponcho
Strandmat & stoeltje
Gevulde koeltas/box 

Koud water & andere drankjes
Zonnebrand
Zonnebril en een hoedje of pet
Strandspeelgoed
Leesvoer of een puzzel
Afvalzakje LEUKE BLOG? Schrijf je in voor de Seasides-flessenpost voor meer zilt nieuws

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

De foto’s in dit blog zijn van Zeeland Visit , Gudrun Gunther, Jolanda Bosselaar Strand Loods Tien, Hierbas de la Dunas, Pixabay en uit het Seasides archief.


6 reacties op “Zomer aan zee”

  1. Wat een boel leuke tips. Ik dook net al eerst even in je zomerboekenblog. Wat je hierboven schrijft (niet te veel promotie maken omdat het soms al zo druk is) snap ik helemaal. Dat heb ik over het stukje Deense kust waar wij wonen. Nu nog heerlijk rustig, ook in het hoogseizoen, maar steeds meer mensen uit binnen- en buitenland beginnen de charme van dit barse stukje Denemarken te ontdekken. Hoe dan ook: ik blijf me elke dag nog gelukkig prijzen met ons ‘living at the seaside’ hier. Wat een genot, om gewoon elke dag te kunnen doen wat je hier boven zoal oppert!

    Like

  2. Zeeland is voor altijd verbonden aan mijn jeugd. Ik probeer altijd Colijnsplaat te bezoeken als ik weer in Nederland ben. Toen was er nog de ouwe haven en de nieuwe haven, dagen aan de dijk bij dat kleine strandje voorbij de nieuwe haven, etc. Hele mooie provincie met leuke herinneringen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: