De kick van een goede golf en de juiste wind


Aan de Noordzee golft het goed.
Dus voor wie nooit genoeg krijgt van de kick van een goede golf is in Zeeland op de juiste plaats. Golven in overvloed en altijd een strand waar de wind precies goed staat.
Overal prachtige surfstekken en watersportstranden .
Genieten van het spel met water en wind. De zee daagt je uit, dus surf mee in dit blog.

Let’s jump and dive

and fly through the sky

Surfen?

Had het nog nooit gedaan

dus de keuze was gedurfd

heb vanmorgen heel spontaan

voor de eerste keer gesurft.

ben er vol gas ingedoken

nou, dat heb ik ook gevoeld

honderdduizend keer verzopen

en weer op het strand gespoeld.

aan de surfplank zit een touw

zodat je hem niet kunt verliezen

maar de pech van deze vrouw

was t verkeerde kantje kiezen.

ik heb geploeterd op die plank

moest werkelijk overleven

loop hierdoor nog weken mank

nee, niets hiervan is overdreven.

dat peddelen lijkt een makkie

nou, dit kan je echt vergeten!

ik werd als een soort slap takkie

door de branding heen gesmeten.

ondanks alle ongemakken

zoals een vinger uit de bocht

liters van zoutwater happen

ben ik toch stiekem

helemaal……

verkocht!

© Marjanekke. 2015


I’m going surfing

I’m going surfing today
I’m gonna ride the waves
Waxing down my board
Checking out the tubes
I’m going surfing doodoodoodoodoo
I’m going surfing doodoodoodoodoo
I’m going surfing today
Hate Trees

Surfen

Zeeland is populair bij surfers. En terecht. Golven vind je hier in allerlei gradaties. En er is altijd wel een surfplek waar de wind precies goed staat. De kust leent zich uitstekend voor golf- en windsurfen. Ook aan het Veerse Meer en de Grevelingen zijn genoeg goede windsurfspots te vinden. Geniet van het spel van water en wind in een van de meest waterrijke regio’s van Europa.

Windsurfen
Windsurfen is een kleurrijke watersport. Het Veerse Meer en de Grevelingen zijn populaire surfstekken. Vrolijke zeilen op het water. Leeftijd speelt geen rol. Het is voor iedereen die gezond is. Van water houdt. En niet bang is om erin te vallen. Bij verschillende Zeeuwse windsurfcentra kun je surflessen volgen. Zij kennen het water. En weten hoe ze de wind moeten lezen. Natuurlijk vergt het enige oefening. Maar het werkt verslavend. Zeker als je eenmaal het gevoel kent van gewichtloos over het water glijden. Je vindt bij deze surfcentra natuurlijk ook het nieuwste windsurfmateriaal. Jong, oud, beginner of gevorderd.

Golfsurfen
Ontdek de mooie golven van de Noordzee. En bedwing ze. Of het lukt, is afhankelijk van de swell, de wind en het getij. De timing is daarom belangrijk! Voordeel is ook de rust. Echt druk met surfers is het er nooit. Surfen hier bezorgt je een ultiem vakantiegevoel. Vrijheid. Of beter: de ideale surftrip.

Domburg is één van de beste golfsurfspots van Nederland. Om deze reden is op het strand Noordduine de surfschool Domburg gevestigd. Je kunt er surf-, stand-up (sup) en skimboardles krijgen. Op het strand Noordduine kan je heerlijk genieten van Zon, Zee en Strand. Voeg daar wat Surf aan toe en je hebt gegarandeerd een super leuke dag en een nieuwe hobby.

In Cadzand bij Moio Beach staan fun en adventure op de eerste plek. Wat dacht je van Brandingkajakken, Brandingraften, Golfsurfen, Powerkiten, Skimboarden of SUPSupers?
De Brouwersdam is de populairste watersportplek van Zeeland. Er is bijna altijd wind. Flinke golven. En een geweldige sfeer. Hier ben je onder elkaar. Je kunt hier windsurfen. Maar ook kitesurfen, golfsurfen, blokarten. Noem maar op.

De stranden van Renesse hebben relatief veel en hoge golven. Ideaal voor surfers. Ook op het strand bij Vlissingen is wind- en golfsurfen toegestaan.

Kiten

Kitesurfen geeft een kick! Door de wind voortgetrokken worden. Op je board de mooiste trucs uithalen. Er is altijd wel een strand waar de wind precies goed staat. Op de Zeeuwse stranden heb je volop de ruimte. Genoeg voor iedereen die van een flinke portie adrenaline houdt. Een extreme sport. Met misschien wel als grootste gevaar dat je eraan verslaafd raakt!

Je kunt op verschillende Zeeuwse stranden kiten. Het is toegestaan bij de Brouwersdam, Neeltje Jans, Kamperland, Vrouwenpolder, Domburg en Cadzand. Op alle kitestranden vind je ook faciliteiten. Watersportwinkels waar je je set kunt huren of kopen. Bar, board, kite. Kun je nog niet kiten, dan kun je daar ook lessen boeken.

Bij Moio Beach in Cadzand en strandpaviljoen De Zeeuwmeeuw in Retranchement wordt het kitesurfen verzorgd door CadzandSports. Passie voor het kitesurfen en de lifestyle die hoort bij het strandleven.
Kom eens langs bij strandpaviljoen Moio Beach en ervaar de sfeer voor jezelf!

Surfen (of golfsurfen) is een van de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten. Sporten als skimboarden, windsurfen, kitesurfen en wakeboarden, maar ook skateboarden en snowboarden zijn hieruit ontstaan. Surfing of surf riding, de Engelse uitdrukking voor het 'rijden' op golven en branding, is een watersport waarbij men zich door de kracht van de aanrollende golven van de branding naar het strand laat drijven.

Golven ontstaan gewoonlijk ver op zee door wind of storm. Wanneer deze golven de kust naderen worden ze heviger. Het water is daar immers ondieper en moet ergens naartoe waardoor de golven omhoog komen. Doordat de onderkant van de golf vertraagt door wrijving met de zeebodem ontstaat de zogenaamde krul in de golf. Afhankelijk van snelheid, richting, kracht van de golfbeweging en de vorm en steilheid van de bodem kunnen verschillende soorten golven ontstaan die variëren in vorm en kracht. 


Een golfsurfer gebruikt de steilheid van de voorzijde van de golf om snelheid en drijfkracht te creëren en door de ontstane vrijheid in beweging dat gedeelte van de golf te kunnen opzoeken waar nog meer snelheid te behalen valt. Hierbij worden verschillende bewegingen, oftewel trucjes, gebruikt. De manier waarop de bewegingen gemaakt worden past vaak bij een surfstijl, die de surfer zelf lief heeft. Dit heeft ook te maken met het type plank waarmee gesurft wordt. Longboarders die gebruikmaken van langere en bredere planken maken vaak sierlijke bewegingen, terwijl shortboarders vaak agressiever bewegen om veel water te doen opspatten
Andere vormen van surfen
Stand-up paddle surfing: een vorm waarbij de surfer zich staand op het board met een peddel voortbeweegt.
Branding- of surfkajakken: een vorm waarbij men in een speciaal hiervoor geschikte kajak zit en zich met peddels voortbeweegt.
Windsurfen, surfen op een surfplank, waaraan een zeil is bevestigd, zodat de plank bij het surfen zich boven het water voortbeweegt.
Kitesurfen: hierbij staat de sporter op een kleine surfplank en laat zich voort laat trekken door een kite (of vlieger).

Lekker gesurfd? Ontdek meer van de seasides in de andere blogposts .

Dank weer aan de fotografen Ron Quinten, Jolanda Bosselaar, Maarten Janse, Everybody Watersports Dick van der Veer, Ronald Dekker, Marlies Dekker, Keesjan vd Klooster, Andytroyphoto en Moiobeach .
De teksten zijn van www.zeeland.com en de info van Wikipedia De songtekst is van Hate Trees en het gedicht van @Marjanneke.


Eén reactie op “De kick van een goede golf en de juiste wind”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: