Seasides’ 5 favoriete nazomer boeken


Lage zonnen, lange schaduwen, warme kleuren: de nazomer is begonnen. Het seizoen tussen zomer en herfst.
Voor deze nazomer boekenselectie koos ik uit de zeebibliotheek verschillende thema’s en genres uit: de boeiende Algemene verhalen van J.Slauerhoff, de prachtige vertellingen We vertrekken voordat het licht is van Wim Hofman en de interessante historische roman Aquitanie van Eva Garcia Sáenz. En om het vakantiegevoel nog even vast te houden Twee weken weg van R.C. Sheriff. Als Seasides’ Zeelandboek staat Zeeland van J. Wielaert in de picture.
Collegablogger Nienke Posthuma van BookSomeTea geeft opruimtips voor je bibliotheek en voor wie nog meer tips en recensies zoekt: er is een klein overzicht met andere leuke boekenblogs.

Tij

Het stormt,

we steken scheppen in de woeste waterbek.

Dat maakt niet uit – de oceaan wordt

langzaamaan schuimend gek.

Kon hij de vloed niet aan?

Kreeg hij hoofdpijn van de maan?

Met waterige tanden

spuugt hij golven op het land:

het zand pakt alles samen,

knijpt zijn korrels tot een strand

en hoopt dat het gaat ebben.

En wij?

Wij willen nog niet gaan,

wij hebben een kasteel

om naast te blijven staan.


Edward van de Vendel

Alle verhalen
J. Slauerhoff

Tijdens zijn korte leven schreef scheepsarts J. Slauerhoff naast honderden gedichten en drie romans welgeteld vijfentwintig verhalen. Daarvan verschenen er maar twaalf in boekvorm: Het lente-eiland en andere verhalen en Schuim en as. De overige verhalen werden na zijn dood door K. Lekkerkerker verzameld uit tijdschriften of gereconstrueerd uit handschriften en typoscripten. 

De zoektocht van een zeeman naar een onbereikbare vrouw (Larrios), de ondergang van een dodenschip
(De laatste reis van de Nyborg). Het zijn vooral deze verhalen die Slauerhoff een groot lezerspubliek hebben bezorgd. Men vindt ze hier naast onbekender werk, zoals Laatste reis van de Camo’s, eigenlijk een voorstudie voor een vervolgdeel op zijn beide China-romans Het verboden rijk en Het leven op aarde.Aquitanie
Eva Garcia Sáenz

1137. De hertog van Aquitanië – de meest welvarende regio van Frankrijk – wordt dood aangetroffen in Compostella. Het lijkt op een complot en zijn dochter Eleonora zint op wraak. Daarom trouwt zij met de zoon van degene die volgens haar de moordenaar van haar vader is: Lodewijk VI, koning van Frankrijk. Maar de koning sterft tijdens de bruiloft van zijn zoon onder gelijke verdachte omstandigheden. Eleonora en Lodewijk VII zullen samen moeten uitvinden wie hem, als onervaren koning, op de troon wil hebben. 

Deze roman overspant een eeuw vol wraak, bedrog en strijd, en beschrijft op overweldigende wijze het mysterie rond de drie personen die het begin vormen van wat later Europa zal worden genoemd.

We vertrekken voordat het licht is
Wim Hofman

De wereld van Wim Hofman is een wereld vol verwondering, speels bekeken en met humor beschreven. Niets ontsnapt aan zijn aandacht – of dat nu het kleinste diertje op het strand of de vogel hoog in de lucht betreft, het kind dat die vogel tekent of de mens die de vissen eet. Hij sleept ons mee in wetenswaardigheden, zoals het aantal vleugelslagen dat een vlieg per seconde maakt en de pissebed die het liefst een harig vloerkleed mijdt. Maar het gedrag van de mens slaat misschien wel alles, getuige het sublieme openingsverhaal ‘Natuurhistorisch Museum of: De stagiaire’.

In feite zijn Hofmans vertellingen zijn eigen natuurhistorisch museum: een collectie van zijn observaties, van het grimmige, van het absurde, van het leven in Zeeland en van herinneringen aan zijn jeugd – magnifiek geïllustreerd door hemzelf.

Twee weken weg
R.C. Sheriff

Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. Twee weken lang genieten vader, moeder en hun drie kinderen ’s morgens van een potje cricket, gevolgd door een duik in zee. Vervolgens een heerlijk luie middag, wegdommelend in hun enige luxe, een gehuurd strandhuisje. ’s Avonds het avondeten in hun vertrouwde, ietwat sjofele pension, en tot slot een heerlijke wandeling over het strand of de boulevard, naar de pier of de muziektent.

De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.


BOEKENKAST OPRUIMEN: WAT TE DOEN MET BOEKEN DIE JE NIET WIL HOUDEN?

Nienke Posthuma van BookSomeTea geeft wat tips

Voor de meeste boekenliefhebbers is het een zware taak: de boekenkast (of boekenplanken) opruimen en dan vooral: boeken wegdoen. Want jij wil het boek dan misschien niet meer hebben, maar je wil ze ook niet zomaar weggooien (want zonde en niet zo goed voor het milieu). Dus wat kun je doen om de boeken die je niet meer wil houden toch goed terecht te laten komen? 

WEGGEVEN

Allereerst is er natuurlijk de optie weggeven. Weet jij bijvoorbeeld heel zeker dat iemand in jouw omgeving blij wordt van dat ene boek, dan kun je het uiteraard aan die persoon geven. Dit is (als het goed is) voor beide partijen een goede deal: jij hebt een boek minder (en dus ruimte voor een nieuw boek) en die ander heeft een boek meer (en kan dus lekker lezen). 

VERKOPEN

Je kunt je boeken verkopen. Dat kan via de bekende verkoopsites (marktplaats, bol), maar ook via Facebook, Instagram of tijdens een braderie/vlooienmarkt/boekenmarkt/Koningsdag-vrijmarkt. Hou er rekening mee dat je voor tweedehands boeken geen enorme bedragen krijgt, tenzij het zeldzame, bijzondere of gewilde boeken zijn. 

RUILEN

Je kunt de boeken ook ruilen tegen andere boeken. Dat kan bijvoorbeeld op een boekenruil-event, via de site van ruilen.nl of gewoon met vrienden, familie of mensen in je buurt/wijk/dorp/stad/regio. Ook hiervoor kun je social media inzetten. Het voordeel van ruilen is dat je ook weer boeken terug krijgt. Het nadeel van ruilen is dat de ruimte voor nieuwe boeken meteen in beslag wordt genomen. 

DONEREN

En tot slot is er de optie doneren. Dat kan natuurlijk gewoon bij de kringloop, maar je kunt de boeken ook doneren aan een goed doel (bijvoorbeeld Books4lifeDe Boeken van Wouter of De Leeszaal) of de boeken naar een mini-bieb brengen. Een minibieb is een klein kastje met boeken. De boeken die in het kastje staan, mag je gratis meenemen. Soms moet je ze ook weer terugbrengen, maar lang niet altijd. En je mag er ook boeken inzetten zonder dat je boeken meeneemt. 

ANDERE INTERSSANTE BOEKENBLOGS

Mieke Schepens met Graag gelezen 
Tedje van Gils, Yara, Danique V. en Danique E. in Adorable books 
Nathalie in  Books and sparkles
Nienke in BookSomeTea 
Wendy Wenning in PassievoorBoeken 
Niet Groothuis in Diet Blogt 
Verschillende Lezers in Hebban's Boeken Blogs 
14 recencenten In de boekenkast 


SEASIDES ZEELANDBOEK

Zeeland
Jeroen Wielaert

Zee, strand en knusse havens, het zijn de traditionele vakantiebestemmingen in Zeeland.  

In dit waterrijke land ontstonden havenplaatsen voor handel en visserij. Daarvan is veel erfgoed fraai bewaard gebleven. Het is te zien aan oude kaden, in eeuwenoude straten, op sfeervolle pleinen. Kloosters, kerken, herenhuizen, volkswoningen – veel van de oude Zeeuwse stijl is nog steeds te zien.
Het houdt niet op met de schoonheid van die plaatsen. Overal is er het groen van de uitgestrekte natuur. 

Jeroen Wielaert heeft met zijn vrouw al jaren een huis in het groen onder Breskens. Hij is bekend geworden als radioverslaggever bij de NOS en als schrijver van boeken over de Tour de France, over popmuziek en de Tweede Wereldoorlog. In Zeeuws-Vlaanderen voelt hij zich meer Vlaming dan Nederlander.


De coverfoto is van Charles Linssen , de boekcovers en teksten van Hebban. nl. Het gedicht is afkomstig uit Zot van Zee, Poëzie tussen en vloed van dietgroothuis.nl .

LEUKE BLOG ? SCHRIJF JE IN VOOR DE SEASIDES FLESSENPOST EN ONTVANG IEDERE MAAND NIEUWS VAN DE SEASIDE

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.


4 reacties op “Seasides’ 5 favoriete nazomer boeken”

  1. Weer een uitgebreide en informatieve post, een grote fles mag je wel zeggen, met een mooi gedicht van Edward vd Vendel.
    De boekenlijst heb ik bekeken, ik haal er waarschijnlijk wel wat uit om te reserveren.
    Overtollige boeken, daar zit ik ook mee. Veel ervan zijn te oud/nietszeggend/beschadigd om aan te bieden. Die geef ik mee bij het oudpapier.
    De rest zet ik hier en daar in minibiebs. En hoop ze niet meer terug te zien.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: