Ochtendwandeling aan zee


725 kilometer lang is het kustpad der Lage Landen, het langste wandelpad van Nederland. Daarvan loop ik in de vroege ochtenduren langs de Zeeuwsvlaamse kust een kleine drie kilometer samen met Monty, mijn vaste viervoetige begeleider. Een frisse neus halen tijdens een heerlijke ochtendwandeling langs het strand en de zee is voor ons dé start van de dag.
Ook weleens overwogen om ’s morgens te wandelen? In dit blog vind je zeven gezonde redenen om je dag te beginnen met 30 minuten.
En kun je lezen over de effecten van wandelen en het wel en wee van zo’n ochtendritueel.
Dus trek je wandelschoenen aan en starten maar.

Achter de hori-zon

Ver achter de einder
waar de zon
sissend in de zee
haar rustplaats zoekt,
dwalen mijn gedachten
in de milde golven
ze mee voerend
naar onbekende diepten,
om de nieuwe dag
in te kleuren
met indrukken
die nog niet bestaan

Mees Peet

Wandelen is mogelijk de meest onderschatte training – het is ook de meest bestudeerde vorm van lichaamsbeweging. Veel experts zijn het erover eens dat wandelen een van de best mogelijke dingen is die we kunnen doen voor onze gezondheid en ons welzijn.
Wie het geluk heeft om in het buitengebied en dicht bij de kust te wonen zoals ik en ook nog een hond heeft die moet (mag) worden uitgelaten (ja toch , Monty 🐾) kan zijn hart ophalen. Door de polder, langs het strand of op het duinpad kun je heerlijk wandelen.
Voor mij en Monty is het intussen vaste prik om elke dag langs de waterlijn op blote voeten te beginnen met frisse lucht, zonneschijn, bewolking, een zachte of stevige zeebries en soms ook een flinke regenbui.

LEUKE WANDELBLOGS van COLLEGABLOGGERS 

Eef Onderweg 
Joke Loopt 
Rianne blogt 
De boekwandelaar 
Wandelnet

An early morning walk is a blessing for the whole day

Hondenpootjes

Samen wandelen
samen door het zand
ik en jij, wij twee
al vroeg in de morgen
dagelijks genieten
je kijkt me vrolijk aan
als we even blijven staan
ik merkte op 
dat jouw kleine
hondenpootjes
in het zand zijn 
gevormd
heel uniek
dit kleine kunstwerk
kan ieder bekijken
toch kan ik het niet 
laten om hier een 
foto van te maken
een fotootje
van een hondenpootje

Annie Hees


7 gezonde redenen om je dag te beginnen met 30 minuten wandelen

Volgens het online magazine Holistik

Wat is er nodig om jou ‘s ochtends een half uur eerder je bed uit te krijgen voor een ochtendwandeling? Waarschijnlijk heel wat! Maar wédden dat je na het lezen van dit artikel niet weet hoe snel je je bed uit moet komen voor een frisse neus? Als je jouw dag begint met 30 minuten wandelen, voel je je productiever, vrolijker en gezonder. En zelfs als bedtijd nadert heb je plezier van de heilzame effecten van jouw dagelijkse ochtendwandeling. Lees je mee?

1. Energieboost (én betere nachtrust)

Voordat je naar die kop koffie grijpt, maak ‘s ochtends eerst eens een wandeling. Onderzoek laat zien dat een wandeling van slechts 20 minuten al voor een gevoel van vitaliteit en energie kan zorgen gedurende de dag. En als je een andere (kleine) studie moet geloven, sla je daarna die cappuccino misschien zelfs wel over. Grappig genoeg zorgt wandelen er ook voor dat je ‘s avonds beter in- en doorslaapt. Een ochtendwandeling reguleert namelijk je dag- en nachtritme. Hierdoor slaap je makkelijk in én door en verbetert de kwaliteit van je slaap.

2. Verbeter je stemming

Met je verkeerde been uit bed gestapt? Ga de natuur in. Uit onderzoek van LifeScience blijkt dat regelmatig wandelen in de natuur enorm bijdraagt aan een positievere levenshouding. Lopen op de loopband telt helaas niet, het werkt alleen als je echt de natuur in gaat. Onderzoekers ontdekten dat mensen die 90 minuten wandelden in de natuur minder negatief over zichzelf dachten. Dit komt omdat je tijdens wandelen het gelukshormoon serotonine produceert. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Een wandeling in de natuur is daarom ideaal om je humeur te verbeteren.

3. Productieve start

Het wordt volwassenen aangeraden om zo’n 30 minuten per dag te bewegen. Hoe heerlijk als je dit ‘s ochtends meteen van je to do lijst af kunt strepen? Vooral als je in deze roerige tijd (net als iedereen) af en toe worstelt met een gebrek aan motivatie of gevoel van uitzichtloosheid, kan een ochtendwandeling je nét dat beetje momentum geven dat nodig is voor een productieve dag.

4. Ondersteuning bij afvallen

Wil je een paar kilo afvallen? Met een wandeling van een half uur kun je tot wel 100-150 calorieën verbranden. Een fijne, milde manier om je vetverbranding in de ochtend een flinke boost te geven dus.

5. Gezondheid beschermen

Elke dag 30 minuten wandelen kan je risico op hart- en vaatziekten met bijna 20 procent verlagen. Het kan bovendien je bloedsuikerspiegel verlagen en je immuunsysteem boosten. Een ideale natuurlijke manier om je gezondheid in deze tijd extra te beschermen.

6. Spieren versterken

Wandelen versterkt de spieren in je benen, vooral als je een flink tempo aanhoudt. En als je ook nog een trap of heuveltje op klimt wordt dit nog extra versterkt.

7. Heldere geest

Een ochtendwandeling kan ervoor zorgen dat je je de rest van de dag een stuk beter kunt concentreren. En wist je dat wandelen je creatiever kan maken? Beethoven had een simpele gewoonte die hem bergen aan productiviteit en creativiteit opleverde: wandelen in Wenen. Tijdens het wandelen kon hij zijn hoofd leegmaken waardoor het ene na het andere muziekstuk uit zijn handen kwam. Strek voordat jouw (werk)dag begint dus eerst je benen. Je zult zien dat je een stuk productiever bent.

Domino-effect

Alle bovenstaande voordelen kunnen ervoor zorgen dat je na een ochtendwandeling de rest van de dag gezondere keuzes blijft maken. Er is geen beter medicijn tegen lusteloosheid, somberheid en leven-op-de-automatische-piloot dan ‘s ochtends je bloed goed laten stromen en de buitenlucht diep inademen.

Op z’n mooist

En eigenlijk is de natuur dan ook op z’n mooist vind ik. Zeker in het drukke toeristenseizoen is het het vroeg nog lekker stil. De eerste zonnestralen, de vogels die fluitend voorbijvliegen, in de herfst de nevel en spinnenwebben en in het voorjaar en zomer de dauw.
Ieder seizoen heeft zo z’n eigen charme en kleuren.

Maak het jezelf makkelijk

Zie je de bui al hangen dat je tóch liever in je bed blijft liggen?
Zeker bij minder weer is de verleiding groot om het uit te stellen naar de volgende dag.
Maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk. Leg je kleren en schoenen klaar. Spreek eventueel af om samen met iemand te wandelen zodat je een stok achter de deur hebt voor het geval er geen hond is…

Prille Zeeuwse zonnehorizon


Als aan de vroeg weidse Zeeuwse zonnehorizon
Het daglicht op zal komen in de feloranje kleuren
Waar de dag voor de zuid trekkende vogels begon
Ik diep ademhalend geniet van de ochtendgeuren
De ochtendgeur van een frisse dag met een lach
Waar onze blauwe hemel dag weer zal verschijnen
Met de ochtend belofte van weer een zonnige dag
Waar het opkomende licht aan de hemel beschijnt
Daar vliegen de vogels verder richting het zuiden
Zonder grenzen, zonder regels of mensenwetten
Hun vogel instinkt vertelt hen de trek in te luiden
Zo vliegen zij in alle vrijheid, niets zal hen beletten

Cees de Baare

In dit blog zijn foto’s van Seasideblog, Sabine Ras en Gudrun Niddy Gunter gebruikt.
Het artikel over de 7 redenen is afkomstig van het online magazine Holistik. De gedichten zijn van Mees Peet, Annie Hees en Cees de Baare .

AL AAN DE WANDEL?
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR MEER LEUKE BLOGS, NIEUWS EN MOOIS VAN DE SEASIDE

In behandeling
Gelukt! Je staat op de lijst

8 reacties op “Ochtendwandeling aan zee”

  • Dank je voor je compliment! . Best een beetje trots dat op twee na (die van mij met Monty en de vogels aan de vloedlijn) alle foto’s deze keer van mezelf zijn. Ben niet zo goed in fotograferen en doe het met de telefoon misschien dat ik nog eens een cursus volg bij een echte fotograaf … Maar ik vind het ook juist leuk om foto’s van anderen te gebruiken …

   Geliked door 1 persoon

 1. Mooi Blog en prachtige foto’s. Monty boft toch maar met zo’n baasje die er telkens weer op uit trekt. S’morgens vroeg op pad… dat doe ik ook het liefst. Dat geeft energie en ben ik ook op mijn best. Een wandeling in de middag gaat mij een stuk minder goed af.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk, in de strandvakanties maakte ik deze ochtendwandeling elke dag. En ja, alle goede redenen kloppen, het werkt ook beter dan ochtendgymnastiek.
  De foto’s en gedichten mogen er weer zijn!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: