Zomers


De strandcabines staan al weer ruim een maand aan de kust. In rijen langs het strand keurig naast elkaar of losjes geplaatst in de duinen. Wit, gekleurd, sommige blauw gestreept, met een rieten dakje en soms een passende naam. Wat een leuk gezicht. Samen met de blauwe lucht en de warme zon krijgen we het zomergevoel. En dan komen ook de herinneringen aan de zomers van vroeger. Een blogje met foto’s en gedichten over genieten van zomerdagen toen en nu. Krijgen jullie ook zo’n zin in de zomer?

Vakantietip

De zee van tijd
heeft
het mooiste strand
Loesje

Sinds enkele jaren hebben wij een vaste plek op het strand waar begin van het seizoen ons strandhuisje wordt neergezet. Dit jaar zijn de plekken voor de strandcabines noodgedwongen veranderd vanwege de voorjaarsstormen die eerder grote delen van de duinen hadden weggeslagen. Maar we zijn blij met ons iets opgeschoven stekkie en verheugen ons op een mooie zomer en nazomer aan het strand.
Toen we onze plek door de gemeente toegewezen kregen schreef ik een blog vol voorpret over Beachlife. Graag haal ik de alinea over mijn jeugdherinneringen nog eens op.

Met een ouderwets stoffen windscherm (natuurlijk blauw-witgestreept) met zware houten stokken en bijhorende grote houten hamer en twee strandstoelen (waar je je vingers vaak beknelde bij het opzetten)….Weet je nog…de zomers van toen ?


Het zijn fijne herinneringen aan de zomervakanties uit mijn jeugd aan een andere kust in Zeeland, het strand De Banjaard. Daar huurden mijn ouders ieder jaar voor drie weken of langer een ‘strandhok’. Met een ouderwets stoffen windscherm (blauw-wit gestreept) met houten stokken, twee strandstoelen (waar je je vingers vaak aan beknelde), een parasol en een houten bankje dat als tafel dienst deed. Het strandkot werd verder volgestouwd met diverse strandspulletjes, luchtbedden (met voetpomp), strandballen, de standaard rieten matjes, frisbees (was toen mode), emmertjes en schepjes. We kwamen altijd vroeg in de ochtend en bleven dan de hele dag afhankelijk van het weer tot zonsondergang. Er waren toen nog geen paviljoens, wel een frietkraam en soms een ijskar. Maar de meegenomen boterhammen en broodjes, aardappelsalade, fruit, limonades en koeken smaakten (met zand in je mond!) altijd lekkerder dan waar dan ook. Eindeloze stranddagen met veel plezier vulden de zomers….
In mijn beleving was het altijd mooi weer, we zwommen veel, luierden, lazen stripboeken en avonturenverhalen en vermaakten ons met balspelen, enorme zandkastelen, kuilen die we vulden met kwallen en in de duinen struinen.

Zon, zee en strand

Het mooie strand,
De blauwe zee,
Al het zand,
kom je mee?
Lekker zonnen in de zon.
Lekker zwemmen in de zee.
Mooie zandkastelen bouwen,
op een lekker patatje kauwen.
Daarna nog een ijsje toe.
Maar nu toch weer naar huis.
Want na zo’n dag ben je echt wel moe

Intussen, ruim een halve eeuw later, geniet ik iedere keer dat ik aan het strand ben van het uitzicht, de zee en de duinen. Een windscherm met een mooie gekleurde afbeelding, lekkere strandstoelen, parasol (blauw met witte strepen!), surfboarden en andere speelspullen voor de kleinkinderen vullen de kleine ruimte net als toen. Meestal neem ik een boek mee en droom dan beschut in de duinpan naast het huisje weg met uitzicht op zee. Wat ook zo fijn is dat het heerlijk dichtbij mijn favoriete strandpaviljoen Loods Tien ligt om tussendoor een koffie te halen of na te genieten van de stranddag.

Een moment voor jou alleen

Duinen, zon, strand en zee
Ga wandelen en neem mooie momenten mee

Met je blote voeten door het zand
zoek je een plekje op het strand

Een moment … voor jou alleen
Prachtige uitzicht en even niemand om je heen

Lekker wegdromen seconden,minuten .. nee uren!
zodat dit moment nog lang genoeg kan duren


COLOFOON
De foto’s in deze blogpost zijn uit het Seasides archief. De afbeelding met de verschillende strandhuisjes is van Compagnie Culinaire. De gedichten zijn van gedichtenstad.nl


11 reacties op “Zomers”

  1. Hoewel mijn herinneringen een beetje anders zijn herken ik de het plezier, de pret en de ook de opwinding van het ernaartoe gaan.Fietsen en treinen, Zeeweg bewandelen en dan waren we er.
    Geweldig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Heerlijk die zomers van toen. En ik kan mij voorstellen dat je er ook nu nog met volle teugen van geniet!! Laat die mooie zomers maar komen🌞🌞😍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: