Goudkust


Naast alle bekende ‘landmarks’ zijn de zonsopkomsten en vooral de zonsondergangen in Zeeland favoriete foto-items. Het beroemde Zeeuwse licht dat zo mooi goudgeel schitterend al de kunstschilders Mondriaan en Toorop betoverde (zie het blog Het Zeeuwse licht) maakt de Zeeuwse kust tot een ware goudkust en schatkamer voor fotografen. Voor dit blog maakte ik een kleine selectie van mooie recente foto’s van een aantal Zeeuwse fotografen. En omdat er weer eetbaar Zeeuws goud is, ook een lekker recept met Zeeuwse hangcultuurmosselen die nu volop verkrijgbaar zijn. Hebben jullie ze al geproefd?

 Every sunset is also a sunrise. It all depends on where you stand.

Het zwarte goud

Het zwarte goud van Zeeland worden ze genoemd: de Zeeuwse Mossels. Lekker, zo’n pan met zwarte dampende schelpen, vol met goud of witgeel zilt mosselvlees. Of gewokt met gele curry-kruiden.

” Zeeuwse Mosselen: Beproefd goud uit Zeeland” 
Mosselkweker Jaap Schot

In sokken aan de touwen

Ja, ze hangen echt in sokken aan touwen! Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn uniek. Bij de hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in kousen ‘opgesokt’. In de sokken aan de touwen groeien zij hierna in twee jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in de tussentijd hun voedsel (algen) uit het water en groeien dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen eerder verkrijgbaar zijn dan de Zeeuwse mosselen van de bodem. En het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor een unieke smaak. In Zeeland, in de Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer, zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Jaarlijks komen daar zo’n 2 miljoen kilo mosselen uit de touwen.

100% biologisch
Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100 procent natuurlijk. Het overgrote deel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen heeft het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie.

De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun biologische kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan onder andere de volgende eisen:
– Het gebied waar de mosselen groeien moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn
– Gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Mosselen in gele curry 


hoofdgerecht — voor 4 personen
bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten voor gele curry pasta

 • 1 ui
 • 1 stengel citroengras, harde uiteinden verwijderd
 • 4 tenen knoflook
 • 2 cm gemberwortel, geschild
 • 4 gele habaneropepers, zonder steeltje
 • 1 gele paprika, zonder zaadlijsten, in grove stukken gesneden
 • 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
 • ½ tl kurkumapoeder
 • rasp van 1 limoen
 • 50 ml zonnebloemolie
 • zout en witte peper

overige ingrediënten

 • 3 kg mosselen in de schelp
 • 1 stengel citroengras, in grove stukken gesneden
 • 300 ml kokosmelk
 • 4 bosuien, in ringen gesneden
 • ½ rode chilipeper, in ringetjes gesneden
 • 4 takjes koriander, blaadjes geplukt
 • sap van ½ limoen
 • 1 limoen, in partjes

Bereiding

 1. Maak eerst de currypasta door alle ingrediënten in de keukenmachine te malen tot een grove pasta. Breng die op smaak met zout en peper. Overgebleven currypasta kun je twee weken bewaren in de koelkast.
 2. Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
 3. Neem een grote kookpan of wok en bak daarin 4 eetlepels van de gele currypasta samen met de stukken citroengras 1-2 minuten. Voeg de kokosmelk toe en meng alles goed. Breng het aan de kook en doe de mosselen erbij. Meng ze goed door de saus en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen op hoog vuur 3-5 minuten tot de schelpen openstaan. Voeg nu de hel. van de bosui, rode chilipeper en koriander en het limoensap toe en roer goed.

Serveer de mosselen met de overgebleven bosui, chilipeper en koriander en partjes limoen.

EET SMAKELIJK

TIP : 
Lekkere mosselrecepten (meer dan 40! ) vind je in het Zeeuwse Mosselkookboek van Bart van Olphen van Fish-tales

COLOFOON

De foto’s van de goudkust zijn van Gudrun Niddy Gunter, Lena Schreijenberg en Seasidesblog. De foto’s, de info en het recept van de Zeeuwse mosselen is van hangcultuurmosselen.nl.


15 reacties op “Goudkust”

 1. De recepten lezen smakelijk, het uitproberen waard. Zelf eet ik ze meestal onversierd, hoogstens gekookt met een aar groentesoorten en dippend in grove mosterd.
  Een vroegere Zeeuwse kennis doopte ze in azijn, volgens haar de originele manier in Zeeland.

  Prachtige foto’s, ze.roepen herinneringen op. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto’s, en eens met Liesbeth: heel erg nee voor mosselen… sinds ik heb gelezen dat schaaldieren de nieren en lever zijn van de zee, waar dus alle ‘afval’ in achter blijft (als in: microplastics en meer), eet ik ze niet meer. Dat was lang voordat ik vegan ging eten…

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtige foto’s laat je ons weer zien. Dit weekend naar Middelburg en Zeeuwse kust geweest. Wij hebben er van genoten en komen zeker nog vaker terug!! De Mosselen moet ik hier voor mij alleen maken, dus komt het er niet van om het te maken. Maar dit recept spreekt mij wel aan!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Geen hangmosselen, wel tafeloesters vorige week in Yerseke. Die staan op tafels in het water zodat de oesterboorworm er niet bij kan. En ze smaken meteen minder zanderig, denk je dan, maar oesters spugen zand sowieso uit. Dus da’s een illusie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: