Fietsen aan zee


Best steil, die klim van de dijk omhoog om op het mooie duinfietspad te komen. Zeker op ‘eigen benen’ (kracht) op een gewone fiets. Maar eenmal aangekomen maakt het uitzicht over strand en zee het gelijk weer goed. En dan is er ook nog het vooruitzicht om straks ergens weer lekker na beneden te kunnen zoeven met de wind in je haren. Maar eerst nog even genieten van het fietsen aan zee.
Lekker fietsen, dat kan hier wel aan de seaside. Zeeland werd deze week als fietsprovincie niet voor niets beloond met 4,5 sterren. Dus tijd voor een blogje over fietsen aan zee met veel mooie foto’s van fietsen en fietsers, fietsgedichten en weetjes over deze fietsprovincie.
Spring er maar op…

DALEN
Ik slinger mijn weg verder…
Na zweten en zwoegen…
Na pompen en ploegen…
Bereik ik de top: op en top…

Na iedere hevige pente ben ik klaar…
Voor de afzink, de decente…
Ik wil dalen..
Liefste fiets, zo snel mogelijk 100 halen…
……….
Ontspannen heb ik alle angst verbannen..
Bocht na bocht: langs diepe dalen…
Geniet ik van heerlijk afdalen

Sam Matthijsen

Fietsprovincie

Heerlijk de frisse zeewind door je haren, zeker als je ‘m meehebt. Zeilboten, visser- en zeeschepen zie je voorbij varen. Badgasten op het strand, boeren aan het werk op het land, allee-achtige dijken en slingerende polderwegen. Fietsen in Zeeland is fijn in ieder jaargetijde. Overal in de provincie zijn er routes waar je zo langs het water óf door het achterland kunt fietsen. Voor wie net als ik geen e-bike heeft maar het op eigen trapkracht moet doen: veel klimpartijen, op de enkele dijk- en duinpaden na, zitten er gelukkig niet bij maar mooie uitzichten en prachtige natuur des te meer.

Nu ben ik zelf geen grote (tour)fietser, mijn fietsavonturen zijn beperkt tot ritten tot het strand, om boodschappen te doen in het dorp en af en toe een rondje. Maar als ik al die fietsers langs zie komen, kan ik me goed voorstellen dat er zo veel mensen genieten van de mooie fietsroutes die er zijn.
En dat zijn er in Zeeland heel veel: buiten- of binnendijks. In of uit de wind. Honderden kilometers verschillende fietsroutes. Voor iedere fietser is er wel een passende route: om recreatief te fietsen, te mountainbiken of te wielrennen. Door de duinen, het bos, platteland, langs het water of óver het water.

TIP Bekijk hier de mooiste fietsroutes in Zeeland!

TIP Mooie foto’s over fietsen vind je op Instagram van Bas Boone Cycling Snapshots

Zo lang mijn wielen draaien
En ik de wind hoor waaien
Zal mijn drang om vooruit te gaan
Nooit stilstaan

Sam Matthijssen

Sterren

Al die prachtige fietsroutes, de kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, pleisterplaatsen langs de routes maar vooral het buitendijks kunnen fietsen zijn de reden dat Zeeland is benoemd tot één van de best beoordeelde fietsprovincies van Nederland door het Landelijk Fietsplatform. Samen met drie andere provincies staat Zeeland aan de top met een score van 4,5 sterren van de 5. 

TIP: Leuke gedichten, verhalen over pedalen /wielrennen op Fietspiratie

COLOFOON

De foto’s in deze blogpost zijn uit het Seasidesblog archief en van Beeldbank Provincie Zeeland, Bas Boone, TIP Noord-Beveland, Tom Burms en Jolanda Bosselaar.
Het gedicht Dalen en de quote zijn van Fietspiratie (verhalen over pedalen). De info komt van Zeeland.com.


16 reacties op “Fietsen aan zee”

 1. Fietsen in Zeeland, dat deden we en kwamen de provincie binnen bij Woensdrecht. Het viel nog tegen, dijk op, dijk af maar het lukte. :-). Met die rit zag ik voor de eerste keer de vlasvelden, schitterend.
  Later ondernamen we verschillende fietstochten in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren.
  Het is waar, een ideaal fietsland.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto’s weer. Dat er veel gefietst wordt in Zeeland hebben wij gemerkt met ons weekend Middelburg. Een Fietsvakantie lijkt mij erg leuk… Tentje mee en het Nederlandse weer trotseren. En dan net als jij op een gewone fiets.

  Like

 3. Natuurlijk breng ik een tegen bezoekje na jouw leuke reactie, Zeeland is toch een beetje vergeten provincie denk ik, althans hier in de randstad. Misschien wel omdat we zelf óók zee hebben. Fietsen doe ik hooguit om een boodschap in de buurt te doen, zadels en het onderstuk van m’n rug zijn al sinds lange tijd vijanden. Maar de fiets foto’s zijn prachtig. Zeeuwen zij zo trost op hun stukje wereld, prachtig is dat!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: