Zomerduik


Live in the sunshine
swim in the sea

Zomer aan zee: een duik in de golven en je dan weer mee terug laten spoelen aan het strand. Voelen hoe het water het zand onder je voeten terugtrekt. Steeds verder de branding in. De zilte smaak in je mond als je kopje onder bent gegaan. En nu lekker zwemmen, eerst een stukje naar buiten en dan parallel met de vloedlijn. Genieten van de vitamine sea.

Hebben jullie zin in een frisse zomerduik?


Zomerduik

Om er maar gelijk mee te beginnen: ik ben een echte zomerzwemmer. Alleen in de zomermaanden (van mei tot en met september) duik ik in de Noordzee. Ik kan gewoon niet (ondanks vele pogingen en goede voornemens) zo goede tegen koud water om in te zwemmen. Het duurt tot hartje zomer voordat het water in de Noordzee echt is opgewarmd en zelfs in een warme zomer zoals nu is de temperatuur in augustus net boven de 20 graden.

Gemiddelde jaarlijkse zeewatertemperatuur aan de kust is 12.5°C: in de winter 7.9°C, in de lente 9.3°C, in de zomer 17.3°C en in de herfst 15.6°C. De minimale watertemperatuur (5.5°C) wordt in januari gemeten, de hoogste (20.0°C) in augustus.


Liefst zwem ik (en dat is ook veel veiliger ivm de sterke stroming) tijdens vloed of in ieder geval ruim voor of na eb. Behalve veiligheid speelt ook gemakzucht een rol: je kunt dan veel eerder echt zwemmen, omdat je bij eb veel te ver moet gaan voordat het water zwemdiepte heeft.

Maar als je een keer bent ondergedoken en lekker wat slagen hebt gemaakt is het echt genieten. Op je rug je laten drijven, met de golven meegaan of gewoon een baantje trekken parallel met de vloedlijn.

Zwemmen is gewoon lekker, leuk en verfrissend en zeker voor wie aan de kust woont is het natuurlijk erg makkelijk om dagelijks in zee te duiken.

De betoverende gewichtsloosheid,
het water dat langs je huid glijdt,
dat gevoel van vrijheid “

Lisa Congdon

Zwemvreugde

BOEKENTIP: Bij het lezen krijg je al gelijk zin om een frisse duik te nemen: In haar vrolijke boek “The Joy of swimming” – A celebration of our love for getting in the water” deelt de Amerikaanse Illustrator Lisa Congdon haar liefde voor het water en het zwemmen zo leuk met kleurrijke illustraties en liefdevolle teksten dat je wel enthousiast moet worden voor de ‘zwemkunst’.

Dance with the waves, move with the sea.
let the rythm of the water set your soul fre
e”

Christy Anne Martine

Vitamine Sea

Zwemmen schijnt in alle opzichten goed voor je te zijn: uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig zwemmen biologisch gezien zelfs vele jaren jonger zijn dan hun paspoort aangeeft. Je voelt je fitter, lichamelijk en mentaal. En volgens sommigen krijg je bij het zwemmen dezelfde endorphinekick als bij het hardlopen (moet je natuurlijk wel echt flink zwemmen) en de inspanning schijnt dezelfde ontspanning te geven als yoga.

Dit blog is voorzien van foto’s en illustraties uit FLOW Magazine, het boek van Lisa Congdon, Pinterest, Mindy Pictures, Rita la e ca, Flier Smartphone Photograpy en het Seasides fotoarchief.
De coverfoto is van Mindy Pictures.


17 reacties op “Zomerduik”

 1. Nou, ik vind in mei al zwemmen ook echt nog koud hoor. Respect! Ik durf niet goed te zwemmen in de zee en heb dat eigenlijk nooit gedaan. Ook iets vanuit mijn opvoeding. Wij mochten nooit verder dan tot onze middel de zee in, enz.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig Blog weer, en dan die foto’s… Wauw!! Ik kan mij voorstellen dat je geniet van zwemmen in zee. Mijn vrouw kan ook zo genieten van zwemmen, maar ik ben altijd bang dat zij er te ver in gaat. Ik ga niet verder dan mijn middel, ik ben niet zo’n zwemwonder!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank je je hebt gelijk wat betreft veiligheid ook ben je een goede zwemmer moet je nog oppassen voor stroming, verschil in temperatuur (kramp) en je zelf niet overschatten
  En ook tot in je middel is toch lekker genieten

  Like

 4. Een blog naar m’n hart , in zee rond spartelen is héérlijk. het heeft iets speciaals de golven tegen je aan te voelen slaan. Ik laat me graag wat drijven parallel aan de vloedlijn, nooit dieper dan m’n heupen (en soms zelfs dat niet als de zee te onbetrouwbaar is) vanwege mijn zwemkwaliteiten die voor de zee niet goed genoeg zijn. Maar vooral met klein grut erbij heerlijk vertier in zee. Die enkele keer dat ik me tot een nieuwjaarsduik liet verleiden was vooral dikke pret, niet héél lang. Normaal voldoet het zwembad prima, dat heeft ook minder parkeerproblemen. Maar in een zomer zoals deze ben ik de eerste die met de achterkleinkinderen de zee in plons, ze hoeven “grootje”niet te smeken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: