De Zeelandbrug


Eindeloos verreikend lijkt ie soms ergens in de verte te verdwijnen. Onder een blauwe hemel, in het gouden avondlicht, met de zonsopkomst en een regenboog. De Zeelandbrug, Nederlands mooiste brug en bekend en geliefd object voor fotografen steelt altijd de show bij de Zeeland foto’s.
Slank en wit op maar liefst 54 pijlers 16 meter boven het water verbindt met een lengte van 5022 meter de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland aan de Oosterschelde.

Een blogje met weetjes en natuurlijk veel foto’s. Kijken jullie mee ?


Als kind vond ik het altijd spannend om met mijn ouders over de brug te rijden en vanuit de zijraampjes proberen om naar beneden naar de Oosterschelde te gluren. Wat waren de bootjes op het water toch klein. Het duurde voor mijn gevoel ook echt lang voordat je aan de overkant was.
Toen stonden er nog tolhuisjes (met soms zelfs files van wachtende auto’s) want de ‘oversteek’ naar Schouwen-Duiveland vanuit Noord-Beveland en vice versa was niet gratis. Pas in 1993 hoefde je geen tol meer te betalen.
Later fietsten we (bij tegenwind overigens een hele prestatie) en vonden we het heerlijk om op de terugweg naar beneden te kunnen zoeven.
En toen ik weer vele jaren verder vanuit de Randstad naar huis reed had ik op de brug altijd dat ‘nu kom ik thuis’ gevoel.

De brug open of dicht?


Aan de kant van het eiland Schouwen-Duiveland is een doorvaart mogelijkheid voor het scheepsverkeer. Met name tijdens het vakantie seizoen is het regelmatig stilstaan op de brug omdat hij dan vaak openstaat om pleziervaart te laten passeren. Dit levert altijd een goed excuus op: “Sorry, maar de brug stond open”.

Bonk, bonk, het geluid zo herkenbaar

Je zou denken, een brug maakt toch geen geluid
Maar niets is minder waar! Het geluid van de Zeelandbrug is voor iedereen die er regelmatig overheen rijdt een heel herkenbaar geluid vanwege het ritmische gebonk wat je hoort als je er overheen rijd. Maar er is meer te horen. Op Het geluid van Zeeland kun je het beluisteren.Eindeloos mooi

 
De Zeelandbrug werd 1965 gebouwd op initiatief van de Provincie Zeeland. De wegen over de nieuwe deltadammen die werden aangelegd in het kader van de Deltawerken, legden Zeeland open voor het verkeer, maar de Oosterschelde bleef een obstakel. De bestaande provinciale veerverbinding tussen Zierikzee op Schouwen-Duiveland en Kats op Noord-Beveland kon de verkeersdrukte niet meer aan. En volgens de oorspronkelijke plannen zou de Oosterschelde pas in 1978 worden afgedamd, wat uiteindelijk in de vorm van de Oosterscheldekering nog tot 1986 zou duren. Om al voor die tijd een ongestoorde noord-zuidverbinding te hebben besloot de Provincie Zeeland daarom tot de aanleg van een brug tussen Zierikzee en Colijnsplaat.
Het geld voor de bouw van de brug had de Provincie Zeeland geleend. Om de lening terug te kunnen betalen, moest voor iedere passage bij Colijnsplaat tol betaald worden. Tot 1989 is de tol gebruikt voor de afbetaling, daarna werd de tol in een onderhoudsfonds gestort. Op 1 januari 1993 werd de brug tolvrij. 

Overigens heette de brug tijdens de bouw en de eerste anderhalf jaar dat hij in gebruik was nog Oosterscheldebrug. Op 13 april 1967 besloot de Provincie Zeeland haar de definitieve naam Zeelandbrug te geven.

Langste brug van Europa
De brug was in 1965 bij oplevering de langste brug van Europa. Dat duurde tot oktober 1972, toen in Zweden de 6070 m lange Ölandbrug werd geopend.

Rijksmonument
De Zeelandbrug werd op 15 december 2015 voorgedragen als rijksmonument, precies vijftig jaar na de officiële opening door koningin Juliana. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) noemde de brug bij die gelegenheid "een topper als het gaat om infrastructuur na de wederopbouw."  

Colofoon

De brug werd in beeld gebracht door Ronnie Verrijzer uit Colijnsplaat, Jolanda Bosselaar (kijk voor meer foto’s van haar in Seasidesblog ‘Met andere ogen), Luchtfilm Zeeland en het Seasidesarchief.


16 reacties op “De Zeelandbrug”

  1. Ik ken ‘m niet… nooit overheen gereden ook …. maar ik herken wel (soort van) de emotie die je in de beschrijving legt…. Heb ik bij de Afsluitdijk

    De foto’s zijn plaatjes, zonder meer…. jammer dat ’t zo ontzettend ver weg is anders ging ik er ook even heen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: