Hier aan de kust: Meeuwen


Het zou geen echte Seasidesblog zijn, zonder een verhaal over deze meest bekende en soms verfoeide zee- en kustvogel.
Hij is bijna nooit in z’eentje, altijd vergezeld van familie, vrienden en bondgenoten. Je hoort en ziet ze aan het strand, bij de vissershaven, op de strekdammen en in de polder achter de ploegende trekker. Ze krijsen, halen heel fotogeniek in de lucht capriolen uit, vangen een visje (en soms ook een frietje) en horen voor velen echt bij strand, zee en de kust.
Maak in dit blogje kennis met deze typische kustbewoner en kom meer te weten over ‘Seagull Jonathan Livingston’ en zijn soortgenoten.

“Fly silly sea bird, no dreams can possess you, no voices can blame you for sun on your wings.”

Joni Mitchell


SEAGULL
“Seagull, you fly across the horizon
Into the misty morning sun
Nobody asks you where you are going,
Nobody knows where you’re from
Here is a man asking the question
Is this really the end of the world?
Seagull, you must have known for a long time
The shape of things to come
Now you fly, through the sky, never asking why,
And you fly all around till somebody shoots you down.

Seagull, you fly, across the horizon,
Into the misty morning sun.
Nobody asks you where you are going,
Nobody knows where you are from,
Now you fly through the sky, never asking why,
And you fly all around…”
Bad Company

Zorgeloos, veelzijdig en vrij

Jonathan en zijn familie zijn zeevogels, soorten vogels die zich hebben aangepast op een leven langs of in de buurt van de kust of in de zee.
Voor veel mensen staan de meeuw symboliek aan de zee, de kust en visserij. Zoals gastblogger Hanna Adlung in haar blog Heimwee naar de kust schreef : “De wind, de zilte lucht in mijn neus en het gekrijs van de meeuwen.  Als ik daaran denk voel ik megelijk happy. ”

Overigens staat in de Noord Amerikaanse Indiaanse symboliek staat de zeemeeuw voor een zorgeloze houding, veelzijdigheid en vrijheid.

De typische schelle, krijsende schreeuw/roep, wat "kliauwen" wordt genoemd, hebben  alle soorten. Meeuwen  zijn meestal grijs of wit, vaak met zwarte tekeningen op kop en snavel. De snavel is stevig en vrij lang, de poten zijn voorzien van zwemvliezen. De meeuwen variëren in formaat van de kleinste dwergmeeuw (120 g en 29 cm) tot de grote mantelmeeuw (1,75 kg en 76 cm!). 
Wist je dat ...
Een kleine klauw halverwege hun onderbeen ervoor zorgt dat ze op hoge richels kunnen zitten en slapen zonder te worden weggeblazen?

Jonge meeuwen "kuddes" vormen waarmee ze spelen en belangrijke vaardigheden leren voor later. 
Broedende koppels bewaakt worden door een paar volwassen mannetjes en koppels bij elkaar blijven totdat de jongeren zelf oud genoeg zijn om te broeden? 

Veel meeuwen geleerd hebben om energie te besparen door over bruggen te zweven om de warmte van verharde wegen te absorberen?

Meeuwen zowel zoet als zout water drinken? De meeste dieren kunnen dit niet, maar meeuwen hebben een speciaal paar klieren recht boven hun ogen die speciaal zijn ontworpen om het zout uit hun systemen te spoelen door openingen in de snavel.

Meeuwen. een hele hoge levensverwachting hebben? Er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar(!) werd.

Slim en nieuwsgierig

Meeuwen zijn erg slim. Ze leren, onthouden en geven zelfs gedrag door, zoals stampen in een groep om regen te imiteren en regenwormen te misleiden om naar de oppervlakte te komen en ook het laten vallen van weekdieren met een harde schaal op rotsen zodat ze openbreken om ze vervolgens te kunnen opeten.
Sommige soorten verkrijgen hun voedsel door middel van kleptoparasitisme, wat betekent dat ze zich voeden met een prooi die een ander dier heeft gevangen of gedood dan wel een voedselvoorraad door een ander dier aangelegd. Slim en een efficiënte manier om hun energie te sparen voor het echte werk. 


“The twilight is sad and cloudy, the wind blows wild and free, and like the wings of sea-birds flash the white caps of the sea.”

Henry Wadsworth Longfellow

Boekentip

Een bekend (verfilmd) boek is dat van Richard BachJonathan Livingston Seagull. Het verhaal gaat over een meeuw die het vliegen op zichzelf als een hoger doel gaat bezien en niet langer als iets functioneels. De meeuw is hier een metafoor voor de mens in de zoektocht naar het hogere.

In dit blog zijn beelden gebruikt uit het Seasides Blog archief, van Strandart, Danny Bout , Webleinstek, Heimatmeer, Kiek van Monique en Pinterest,
Informatie over de zeemeeuw komt grotendeels van Wikipedia.


13 reacties op “Hier aan de kust: Meeuwen”

  1. Maar dit log is toch niet compleet zonder de werkelijk mega kwakken uitwerpselen te vermelden, zoek gerust dekking tegen zoiets.. 😉 Ze worden ook wel vaak een vliegend riool genoemd om die reden en helaas was ik een paar maal hun doelwit.
    Maar vliegend over de zee tegen een stralend blauwe lucht zijn ze natuurlijk práchtig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Inderdaad, niet iedereen is even groot fan van deze dieren die soms wel dondersbrutaal kunnen zijn…. Op het terras in Blijdorp Rotterdam bijvoorbeeld… of op het terras bij de Theaterhangaar in Valkenburg … waar ik ooit heel jonge meeuwtjes trof, die zien er wel heel mooi uit overigens, veel mooier dan hun ouders.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: