Rust momenten


Nu dat de drukte met toeristen en dagjesmensen begonnen is realiseer ik me steeds vaker hoe heerlijk de rust en stilte van de afgelopen maanden was.

Natuurlijk weet ik dat het in voorjaar en zomerseizoen hier aan de kust een komen en gaan van toeristen en dagjesmensen is. Maar zeker bij start van de voorjaarsdrukte moet ik er toch ieder jaar weer even aan wennen. Dan zoek ik liefst toch plekken waar het stil is. En met wat moeite lukt dat ook meestal. Je moet wel het juiste moment (zoals de vroege ochtenden) en de juiste plekken vinden.

Het komt en gaat in golven

Op een bankje

In een eerder verschenen blogpost schreef ik over bankjes met zeezicht: Geïnspireerd door de leuke wandelroute ‘Bankjes van Bresjes’ in m mijn eigen omgeving, ging ik op zoek naar andere bankjes in Zeeland met uitzicht en/of een eigen verhaal. Het zijn er best veel: allemaal verschillend van type, plaats en sommige met een boeiende betekenis. 
De bankjes zijn van hout of steen, op de dijk, de duintop, aan de haven, aan de kreek of zelfs in het water. 
Ze nodigen je uit om te gaan zitten, op adem te komen of zomaar in stilte te genieten van het mooie uitzicht.

Op een bankje

Zomaar op een bankje zittend
Zomaar kijkend om me heen
Zomaar stilletjes genietend
Zomaar ik en mij alleen

Zomaar dit mooi plekje treffend
Zomaar heerlijk in de wind
Zomaar starend in de verte
Zomaar lachend om een kind

Zomaar rustig ademhalend
Zomaar neuriënd een lied
Zomaar mijn gedachten waaiend
Zomaar even helemaal niets

Irma Moekestorm

In de polder

Een andere plek waar het bijna altijd rustig is de polder. Blijkbaar komen de meeste bezoekers toch voor zee, strand en duinen. Net even verderop in het binnenland is het meestal, zeker in de vroege ochtend, zalig stil en kun je heerlijk genieten van weidse uitzichten en leegte.

De ochtendwandelingen door de polder zijn voor mij overigens ideale momenten om je hoofd leeg en fris te maken en nieuwe ideeën op te doen. Problemen waar je de nacht daarvoor misschien van wakker gelegen had zijn met de ochtendzon natuurlijk niet verdwenen maar maar worden gerelativeerd of er komt een oplossing in zicht. Je bekijkt zaken vanuit een ander perspectief en in een andere samenhang. Voorbeelden zijn er genoeg als je goed kijkt en luistert: 
Neem de V- formatie van de trekvogels. De sterkste voorop en regelmatig afwisselen om elkaars krachten te sparen en je bestemming uiteindelijk toch met z’n allen te bereiken. Of het landen en opstijgen tegen de wind: zo gebruik de natuurlijke krachten en spaar je je eigen ‘motor’.

Colofon

De foto’s in deze blogpost zijn Ronnie Verrijzer, Annemarie Manhave, Peter Gielissen en uit het Seasidesblog archief. De gedichten zijn van Frank Eckhart en Irma Moekestorm.

Het bericht Bankjes met zeezicht kun hier nog eens lezen. De post Polder vind je hier.


18 reacties op “Rust momenten”

 1. Heerlijke foto’s weer Sabine! En ik snap je helemaal, dat je weer even moet wennen aan de drukte. Hier precies hetzelfde. Maar gelukkig weten we allebei tijden en plekjes waar we indedrdaad ons hoofd leeg kunnen maken en ons verbonden kunnen voelen met die mooie natuur 💙

  Geliked door 1 persoon

  • Ja soms vind ik het zo vervelend dat ik tegen manlief zeg laten we maar verhuizen, maar hij trekt zich veel minder aan van storende elementen in zijn omgeving … hij houdt ook van een gezellig praatje met de buren als hij met de hond langs hen komt
   En ik verlang soms echt naar een onbewoond eiland…

   Geliked door 1 persoon

   • Ik herken jouw gevoel helemaal… maar óók wel dat van je man. Ik kan beide waarderen, maar op een onbewoond eiland zal ik dus nooit een praatje met de buren kunnen maken… dus wonen wij allebei nog niet zo slecht, denk ik 😉

    Like

 2. Ik kan me heel goed voorstellen dat het elk jaar weer ff wennen is.. anderzijds heeft niet iedereen het geluk een deel vh jaar zoveel rust te mogen ervaren 😉

  Prachtige combi van foto’s en teksten!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik moet bekennen dat ik het vreselijk vind hoe de provincie wordt uitgemolken voor toerisme en dat er in die maanden voor de Zeeuwen weinig aan is. Het lijkt elk jaar erger te worden terwijl er hier toch weinig is voor zoveel mensen. Wat strand, wat zee, wat huisjesparken..

  Geliked door 1 persoon

  • Ja en dan is het waarschijnlijk in de zak van Zuid Beveland nog rustiger dan hier.
   Vooral die enorme parken met honderden huisjes waar natuurlijk straks allemaal vakantiegangers met auto’s naar toe komen.
   Toppunt is voor mij de vergunning van provincie en gemeentebestuur om hier in het of aan de rand van het natuurgebied waterdunen 300 huisjes met gasansluiting te laten bouwen
   En dat terwijl wij allemaal aan de zonnepanelen en warmtepompen moeten om gasloos te verwarmen

   Like

 4. O ja kustgebieden zijn altijd heel aantrekkelijk voor toeristen en dat is voor de oorspronkelijk bewoners best wel afzien. Ik zie het in Scheveningen ook waar de scheveninger op zonnige dagen wegens de verkeersdrukte gewoon zélf geen kant op kan. In Zeeland is dat allemaal gelukkig nog iets minder heftig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig blog weer. Ik vind de gedichten erbij altijd pakkend. Ik moet bekennen dat ik jarenlang zo’n toerist was. We hadden een jaar of 10 een stacaravan bij Zierikzee. De drukte op het strand heeft mij nooit aangetrokken. Als we gingen, was het altijd vroeg in de ochtend. De polders hebben we vaak doorkruist, zo mooi!Ik ben gek op Zeeland. Onlangs bij een begrafenis sprak ik met een paar nichten, die hadden allemaal hetzelfde. Misschien omdat onze meisjesnaam Visser is, zou het in de genen zitten vroegen we ons af? Ik begrijp wel dat het voor de inwoners van de dorpen in Zeeland belastend is, al die drukte. En die kolossale parken, daar heb ik niet veel mee.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel!
   Wat leuk dat je mooie herinneringen hebt aan Zeeland en dan vooral Schouwen-Duiveland
   En inderdaad beste tijd in het hoogseizoen om naar het strand te gaan is vroeg in de ochtend of begin van de avond.
   En de polders zijn natuurlijk heel mooi

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: