Eb en vloed


Het water komt, het water gaat. Het spel van de getijden is fascinerend. Met krachtige schuimkoppen bonkt de vloed op de strekdammen, bij eb blijft het strand wijds achter. Getijden horen bij de zee en veranderen de kleuren en stemmingen. De vloed brengt en de eb neemt mee.

Nu dat een tweede februaristorm over ons heeft geraasd komen de woorden van Jacques Brel bij mij naar boven:

“Wanneer bij eb het strand woest is als een woestijn
En natte westenwinden gieren van venijn,
Dan vecht mijn land, mijn vlakke land.”

Jacques Brel, Mijn vlakke land

Getijden hebben iets fascinerends en tegenstrijdigs: we vrezen soms het opkomende water en genieten van de poeltjes op strand bij laagwater.

De zee spoelt schoon en laat ook veel achter. We houden van het strandjutten en zijn blij met de schelpen, wrakhout en andere vondsten op het strand. Maar soms neemt de zee bezit van het strand en neemt het mee terug:
In de twee februaristormen van dit jaar heeft de vloed in Zeeland hele strandvlakken inclusief duin weggeslagen. Dat het strand op die plekken zijn veranderd is zien we bij eb.

Strand en duin weggeslagen Fotocredits @Strandart.nl


Het komen en gaan van het water bepaalt in velerlei opzichten ons leven aan de kust. Voor ons werk, voor het plezier en voor de veiligheid. Het ritme van de getijden vastgelegd in getijdenboekjes bepaalt wanneer de vissers kunnen uitvaren en binnenkomen en de zeehonden kunnen zonnen op de zandbanken.

Zeehonden op de plaat Oosterschelde Fotocredits Charles Linssen

Spring- & doodtij, wantij en dubbele eb & vloed

Als kind vond ik het ontzettend boeiend dat aan zee al dat water opeens verdween en ik vroeg me dan af waar het naar toe was? En waarom kwam het uren later weer terug? En was het hetzelfde water, dezelfde golven die terugkwamen?

Later leerde ik dat we eb en vloed aan de aantrekkingskracht van de maan te danken hebben en er dus een gewone verklaring voor is: ‘als het ware trekt de maan aan het water waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt’. Er wordt overigens ook gezegd dat diezelfde kracht van de maan die voor eb en vloed op aarde zorgt ook invloed op ons mensen heeft. Immers de mens bestaat ook voor een groot gedeelte uit water. Dus is het niet gek dat de maan zo’n invloed heeft op ons.
Maar ondanks alle wetenschappelijke verklaringen blijft het op en neer enorm fascinerend. Denk alleen aan de andere vormen van getijden behalve de ‘normale ‘ eb en vloed. Ze hebben veelzeggende prachtige namen: zoals de springtij met extreem hoog water en het doodtij waar het water niet zo hoog komt als normaal. Aan de Waddeneilanden komt ook nog het wantij voor en afhankelijk van de locatie, wel of niet aan een riviermonding gelegen, de waterdiepte en de vorm van de kust zijn er ook nog dubbele eb en vloed.

Het is overigens niet overal eb een vloed op het zelfde moment: De tijden waarop het hoog- en laagwater is aan de Nederlandse kust, lopen sterk uiteen. Zo schuift het getij in bijna 12 uur van het zuidwesten naar het noordoosten. En er is ook niet overal hetzelfde hoogteverschil tussen de hoog- en laagwaterstand. Bij ons in Zeeland is dit verschil het grootst. Maar liefst 4 tot 5 meter.

Eb en Vloed in ons leven

Kort door de bocht gezegd, zoals met eb en vloed is verandering het enige wat vast staat:
Zijn we net gewend aan een programma of app komt er een update en is het opeens heel anders. Waren avocado’s voorheen superfood wordt er nu in relatie tot duurzaamheid anders over gedacht. Heb je een bepaald product waar je tevreden over bent, dan bestaat grote kans dat het binnenkort niet meer in het schap te vinden is. Changing tides is voor marketing goeroes zeker het voorbeeld om consumenten met veranderingen te ‘dwingen’ steeds weer andere keuzes te maken.

Over ‘vloed’

Dan is er ook nog heel veel ‘over’vloed. Tja, we eten teveel, hebben teveel kleren, shoppen teveel, hebben teveel stress, krijgen teveel news en info, zitten te veel , er is te veel plastic, te veel bewerkt voedsel, teveel …teveel om op te noemen. Teveel viert hoogtij.

Een beetje eb zou af en toe dus best goed zijn. Alleen vind ik het leren om nee te zeggen, om met minder uit te komen, om ruimte te maken, echt alles eenvoudiger te zien en leren rust te krijgen, toch wel een uitdaging.
Leegte creëren in je kasten, je huis, je agenda en je hoofd. Simplify your life en JOMO ‘Joy of Missing Out’ zijn de nieuwste trends. …

En daar ben ik wel echt blij mee, vooral omdat bij JOMO de nadruk dus op Joy ligt. Blij zijn met minder, het helemaal niet erg vinden om iets te missen, er echt niet bij moeten zijn, het gewoon allemaal wat simpeler doen.

Ik ga er dan ook voor: Lekker thuis blijven als je geen zin hebt om uit te gaan. Genieten van de opkomende lentebloemen, de warmte van de eerste voorjaarszon. Luieren, even alles laten liggen, zijn gang laten gaan, een boek lezen en naar je favoriete muziek luisteren, uitwaaien en de flessenpost tussen de schelpen zoeken, gewoon blij zijn met de vrolijkheid van je hond op het strand en in het water bij eb en vloed.

Wil je meer lezen over Simplify your life, JOMO en een andere leefstijl? Veel inspiratie en leuke tips zijn te vinden in onderstaande blogs, tijdschriften en boeken:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: