Toen fotograaf Mark Neelemans en ik in 2018 tijdens het Oesterevent van Adri&Zoon aan boord van de YE 48 ‘Op Hoop van zegen’ onder het genot van Zeeuwse Platte oesters filosofeerden over een kookboek met Zeeuwse producten, hadden we geen idee dat in december 2019 daadwerkelijk een echt kookboek op tafel zou liggen.
We droomden van een boek met Zeeuws Vlaamse chefs die hun geheimen met ons zouden delen. Mark had de titel al langer in zijn hoofd. En zo zijn we met veel enthousiasme in het najaar 2018 aan de slag gegaan: of beter gezegd Mark achter de camera en soms zelfs ook achter de ’kachel’ (want hij probeerde de recepten vaak ook echt uit voordat hij ze op de plaat vastlegde) …. In zijn dochter Suzanne Neelemans was een professional gevonden voor de opmaak en het design en in Sandra Cornelissen een super tekstschrijver en eindredacteur. En niet te vergeten Quierien Driedijk onze drukker. De rollen pasten perfect voor een winning team.
Eigenlijk was het vanzelfsprekend dat ik vanuit mijn achtergrond bij de Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws de input en teksten over de Zeeuwse producten zou aanleveren, immers een groot en belangrijk deel van de ingrediënten van de gerechten is (Zeker) Zeeuws. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat vertel je en hoe vertel je het? En de foto’s van Mark zijn zo wonderschoon. Ik noemde het weleens ”met de ogen eten”. Wat voeg je dan aan tekst toe? Is het niet te veel of juist te weinig? Wat is gezond aan oesters of zeekool? Wat maakt een Duroc varken een Duroc varken? Wanneer is het garnalenseizoen en wanneer tijd voor mossels? Waarom zijn de rode bieten in Zeeland zoeter dan elders?

Het was erg leuk werk al hoewel de lat natuurlijk heel hoog lag. Zoals de chefs ook geen genoegen nemen met mindere kwaliteit. En ….met het schrijven over de vele producten realiseerde ik me meer en meer hoe rijk onze provincie en hoe groot mijn respect voor de Zeeuwse producenten is. Rijk in de diversiteit, de kleuren, de smaak en vol liefde en passie van de boeren, telers en vissers voor hun product. #TrotsoponzeProductenvanZeeenLand” om het met hashtag te zeggen.
Maar soms vroeg ik me af toch ook een beetje af, waarderen de chefs eigenlijk deze rijkdom? En de gasten proeven zij in de heerlijke gerechten het vele werk, de passie en liefde? En dan bedoel ik niet alleen het werk van de chefs, nee, ik dacht aan de vissers Job en Sjaak Bout die met traditionele zegenvisserij bij weer en wind in de Zeeuwse stromen op de harder en sprot vissen. Of aan boer en slager Peter Mol die zijn limousin-runderen een prachtig leven biedt in de polders bij Hoek. Aan Jean Pierre van Weesemael van Saefthinghe Zilt met zijn innovatieve teelten van zilte aardappelen en groentes als antwoord op verzilting van de bodem. En alle anderen: bierbrouwers, boeren, telers, mossel en oesterkwekers en vissers, stuk voor stuk toppers. Als er een Michelin of Gault&Millau gids voor producenten zou bestaan dan zouden ze in mijn ogen allemaal een eervolle vermelding krijgen voor hun sterrenwaardige producten.
Uit de interviews met de chefs en zeker door Sergio Hermans die het voorwoord schreef werden alle twijfels bij mij weggehaald. De chefs die hun leveranciers met naam en toenaam kennen en de kwaliteit roemen van de producten. En Sergio, dat hij als een van de grote topchefs zijn dank uitspreekt aan de producenten en hun harde werk benoemt. Ik was ontroerd en blij!
Werken aan het boek is een prachtige culinaire ontdekkingsreis door Zeeland geworden om de (keuken) geheimen van de chefs en van de producten van het land en uit zee te ontdekken. ‘Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen’ is een heel, heel mooi boek geworden.
Terugkijkend zaten Mark en ik toen aan boord van het schip met de juiste naam!