Bankjes met Zeezicht


Geïnspireerd door de leuke wandelroute ‘Bankjes van Bresjes’, ging ik op zoek naar andere bankjes in Zeeland met uitzicht en/of een eigen verhaal. Het zijn er best veel: allemaal verschillend van type, plaats en sommige met een boeiende betekenis zoals het bankje van Huib Janse.
De bankjes zijn van hout of steen, op de dijk, de duintop, aan de haven, aan de kreek of zelfs in het water.
Ze nodigen je uit om te gaan zitten, op adem te komen of zomaar in stilte te genieten van het mooie uitzicht. Zoals het ook in de twee gekozen gedichten mooi wordt weergegeven.

Dus kom je er lekker bij zitten?

Op een bankje

Zomaar op een bankje zittend
Zomaar kijkend om me heen
Zomaar stilletjes genietend
Zomaar ik en mij alleen

Zomaar dit mooi plekje treffend
Zomaar heerlijk in de wind
Zomaar starend in de verte
Zomaar lachend om een kind

Zomaar rustig ademhalend
Zomaar neuriënd een lied
Zomaar mijn gedachten waaiend
Zomaar even helemaal niets

Irma Moekestorm


Het bankje van Huib Janse

“Een kruispunt van heden en verleden, een plek met historie eigenhandig in cultuur gebracht.”
Een eerbetoon aan Huib Janse, grootvader van Hubrecht en Maarten Janse van Maatschap Janse in Wolphaartsdijk. De oorsprong van hun akkerbouwbedrijf ligt in de Westerlandpolder, waar hun grootvader eigenhandig de slikken en schorren heeft ‘gecultiveerd’:
“Waar eens eb en vloed was, de Zandkreek stroomde en de dijk voor veiligheid zorgde, nu het Veerse meer afgesloten van de zee. Waar eens zeekraal werd gesneden de wilde slikken nu gekweekt op de voormalige bodem van de zee….
Waar eens de weg ophield en een hoeve plank voor plank werd gebouwd nu moderne bedrijven op vruchtbare landbouwgrond van 350 jaar oud.
Waar eens boeren, burgers en andere lui elkaar ontmoetten op het ‘Hoekje van Janse’, nu een plek om stil te staan.”

De bank op de dijk aan het Veerse Meer heeft een eigen bord met het verhaal van Huib Janse. Zijn kleinzonen schonken deze ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag op 2 oktober 2014.


De Bankjes van Bresjes

De 19 ‘bankjes van Bresjes’ zijn zitpunten op een interactieve wandelroute en staan verspreid in het vissersdorp. Elk bankje staat op een bijzondere plek in het dorp en met een QR-code kun je een filmpje bekijken van een Bressiaander die iets vertelt over de specifieke locatie: herinneringen aan vroeger toen de dorpsjongens nog in de voetsporen van hun vaders traden en meevoeren op de garnalenkotters.
Of over het Spuiplein, waar je nu een terrasje kunt pakken of winkelen en dat vroeger als bassin (spuikom) diende om bij laag water het slib uit de havengeul te spoelen. Zo staan de bankjes met eigen verhalen bij de Promenade, het oorlogsmonument, de Kop Westhavendam, de Dijk Handelshaven, de Visserssteiger en de Jachtwerven. De bankjes zijn gemaakt door de scheepstimmerman/kunstenaar Rinus Meeusen.

Zeeuwse bankjes

De 19 Zeeuwse bankjes vol met mooie verhalen
Staand, vertellen zij langs de Zeeuwse kustenlijn
Geschiedenis, waar vissers hun verhaal vertalen
Verhalen over het Zeeuwse en het oorlog venijn

Gecreëerd uit de oude steigerpalen van de haven
Kunstig ontstaan door een creatieve kunstenaar
Neem plaats en luister naar de verteller zijn gave
Verhalen over de schoonheid van vele zeeverhalen

Zeeverhalen over de zee en de Zeeuwse stromen
Waarvan de branding binnenrolt langs de kusten
Zeewater en stromen waar Zeeuwen van dromen
Op deze 19 banken kan men al luisterend rusten

Cees de Baare


Zit tips

Overal kom je ze tegen: bankjes. Voor de wandelaar altijd een aangename ontmoeting om na een aantal kilometers wandelen een bankje tegen te komen, om uit te rusten tijdens een wandeling of van het uitzicht te genieten hebben. Bankjes hebben overigens ook een eigen website Wandelbankjes.nl. Ook op Facebook is er een aparte Wandelbankjes pagina voor de fans van bankjes. Daar zitten vast nog veel bankjes bij om lekker te gaan zitten.
Meer over de Bankjes van Bresjes is te lezen op de site van de dorpsraad Breskens. De route is ook offline beschikbaar in een handig pocketformaat o.a. bij Primera Boekenwinkel in Breskens.


Voor dit blog zijn foto’s gebruikt van Annemarie Bücker, Nienke Malipaard, Gudrun Gunter, Hubrecht Janse (Zeeuws Zilt), Webleinstek, Hanneke Lucasse, Brian van Elsen, Johan Verstrate, Robert Lippens, Ronnie Verrijzer, Im Herzen Nordlicht en Misibeh. Het artikel over de bankjes stond in Via Vivo.
De gedichten zijn van Irma Moekestorm en Cees de Baare.
Op de website van Zeeuws Zilt ‘Terug in de tijd met familie Janse’ lees je meer over de geschiedenis van het akkerbouwbedrijf aan de Muidenweg .


11 reacties op “Bankjes met Zeezicht”

  1. Bankjes genoeg in Zeeland. Ik zit het liefst op een bankje waar ik zicht heb op het Zeegat. Voor jou aan de overkant staan de bankjes waar ik wel eens even zit, maar meestal ben ik in beweging.

    Geliked door 1 persoon

  2. Er zijn echt geweldige foto’s bij van de bankjes. Bankjes die ergens gezet zijn ter nagedachtenis aan iemand zie je op meer plekken verschijnen. Ik vind het een mooi initiatief. Ik heb in mijn archief ook een map bankjes, ga ik ooit ook nog eens tonen…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: