Vitamine Sea


Wie aan Zeeland denkt heeft het natuurlijk over zee, strand en duinen en de zilte lucht. En de culinaire liefhebber denkt aan schaal- & schelpdieren en verse vis uit de Zeeuwse wateren en de Noordzee. De lente is hét seizoen voor kreeft & krab. In dit blog daarom aandacht voor deze krachtpatsers en meer lentesmaakmakers vol ‘Vitamine Sea’ uit eigen zee.

VRIJDAG VISDAG 

De zilte lucht van de zee.
Ronkende motoren van de vissersschepen.
Verse vis in de afslag.
Het is de mooiste dag van de week.
Vrijdag. Visdag.

~C.M. 

Koning kreeft

De koning van de schaaldieren. De Zeeuwse kreeft uit de Oosterschelde, de Grevelingen, het Veerse Meer en de Voordelta is donkerblauw tot zwart met witte vlekken. De rode kleur komt door het koken. In 1883 werd de eerste in de Oosterschelde gevangen. Liefst vertoeft hij daar waar de bodem steenachtig is. Omdat er stenen gestort zijn voor de dijken, kan de kreeft sinds 150 jaar in de zanderige en slikachtige Zeeuwse wateren leven. Tussen de stenen zit de kreeft graag verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. Is zijn terrein gevonden, dan is hij zelf een gewilde prooi van de kreeftenvisser. Overigens heeft de kreeft een hekel aan zoet water en koude winters, een strenge vorstperiode overleeft alleen de sterktste.

Het vangstseizoen duurt vanaf de laatste donderdag in maart tot 15 juli. De vissers mogen alleen mannelijke exemplaren aan wal brengen. En bij alle kreeften kleiner dan 24 cm wordt met een revolvertang een gaatje in de staart gemaakt en dan mogen ze weer terug in het water. De Oosterscheldekreeft staat dan ook als ‘groen’ vermeld op de Viswijzer. 
Het vlees is ziltig zoet en heeft een fijne zachte smaak. Kreeft kan op verschillende wijze bereid worden: traditioneel gekookt, op de barbecue, in een kreeftenbisque of lauwwarm in een salade.  En natuurlijk met andere zeevruchten in Fruits des Mer.


Vers gevangen Oosterscheldekreeft en krab koop je o.a. bij Visserijbedrijf Van den Hoek in Kerkwerve, Visserijbedrijf H.Jumelet in Bruinisse, bij Proef Zeeland op de Stormvloedkering en kreeftenvisser Jan van Stee in Yerseke.

Krachtpatser Krab

De brown crab is voor ons beter bekend als de Noordzeekrab, de krachtpatser onder de krabben. Hij is heel breed, heeft grote scharen, een dik pantser en vertrouwt op zijn stevige bouw om zich te beschermen tegen vijanden. De Noordzeekrab eet van alles, maar is specialist in het kraken van schelpdieren. De krab is traag maar sterk, hij kan met zijn scharen makkelijk een potlood breken! De Noordzeekrab is de enige krabbensoort waar in Nederland op gevist wordt. Het is een geleedpotige, dat wil zeggen dat de poten direct aan de kop verbonden zijn. De kop kan een breedte van 25 centimeter behalen met een gewicht van 3 kilogram. Een Noordzeekrab heeft tien poten en in de voorste twee geschaarde poten bevindt zich het vlees.

De krab komt voor in de wateren van de Noord-Atlantische oceaan. Vlakbij de kust komen alleen jonge dieren voor. Hij leeft vooral op stenige ondergrond, rotsen en wrakken. In Zeeland tref je de krab aan langs de kust en in de Oosterschelde. Het vangstseizoen loopt van januari tot en met september.

De Noordzeekrab bezit relatief weinig vlees, dit zit alleen in de geschaarde poten. Vandaar dat meestal de dikke geschaarde poten worden verhandeld. Ook zijn er kant en klare potjes met vlees te koop. Krab kun je stomen en koken. Het vlees is heerlijk zoet. Veel chefs gebruiken de Noordzeekrab voor een vissoep. Dit geeft een perfecte smaak aan de bouillon.


Lentesmaakmakers uit eigen zee


Mul, makreel, sliptong, schar, skrei, koolvis, rode poon en wijting en nog veel meer. Gezond, lekker en er is zoveel keuze. In het prachtige kookboek Noordzeevis uit Scheveningen staan nog meer heerlijke recepten, leuke verhalen en veel wetenswaardigheden. Kun je zo mee aan de slag.
De vissers voeren gezonde en ook nog eens smakelijke vis uit onze eigen Noordzee aan. Koop daarom vis uit eigen vijver bij viswinkels en marktkooplui. 

.

ZOUT
Zon op je gezicht
Zout op je lippen
De smaak van vis
vers uit de zee
in je mond


Filmtip: Fisherman’s Friends

Fisherman’s Friends is een hartverwarmende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep kreeftenvissers uit Cornwall die met zeemansliederen onverwacht de hitlijsten van Engeland bestormt.

Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega’s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman’s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven.

Voor dit blog mocht ik gebruik maken van foto’s van Charles Linssen (coverfoto), Kjarten Meeschaert, EMK vissers en de kreeftenvissers Van den Hoek, H.Jumelet en WK. Schot
De twee gedichten zijn van Caroline Melissant van Zout en Zilt.

MOOIE FOTOS ,TIPS OF NIEUWS ZIJN ALTIJD WELKOM BIJ SEASIDES BLOG.


10 reacties op “Vitamine Sea”

  1. Vis, we zijn er mee opgegroeid maar kreeft en oesters aten we nooit, misschien te duur voor een gewoon gezin?
    De zee is op zichzelf al gezond, fietsen aan de kust en lopen aan het strand, dat doet een mens goed. De diepe slaap erna alleen is een weldaad.

    Geliked door 1 persoon

    • Dank je voor je reactie. Kreeft en oesters zijn inderdaad nogal prijzig en overigens ook niet iedereen houdt er van. Maar de ‘gewone’ noordzeevis is ook heerlijk en gezond.

      Like

  2. Hoewel ik geen liefhebber ben van lekkernijen uit de zee (want ik vind dat geen lekkernijen;)), vind ik het er wel heel tof en indrukwekkend uitzien hoe dat allemaal binnen wordt gehaald.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie